Obecali pocistiti fažansko ruglo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi vlasnik vec godinama zapuštenih i devastiranih nekretnina Badela i bivše tvornice stakla u Fažani je izraelski investicijski fond Leader holdings & investments iz Tel Aviva kojoj je taj kompleks prodala, takoder izraelska tvrtka Liberty predvodena Marinom Talmor i njenim suprugom Rolandom Avivom.

Zadovoljstvo ovakvim razvojem dogadaja ne kriju u Opcini Fažana. - Prostor je otkupila nova firma, a njeni predstavnici su nedavno bili kod nas na razgovorima. Potpisali smo promemoriju i oni ce prvo eliminirati sve salonitne ploce, odnosno sve od staklene vune iz obje tvornice jer su to kancerogeni materijali, rekao je donacelnik Radomir Korac.

Novi investitori, koje na susretu s predstavnicima Opcine predvodio direktor tvrtke Leader Yitzhak Apeloig, izrazili su želju da ociste tvornice i njihov okoliš te da nastave pregovore s Opcinom oko daljnje gradnje.

- Zajedno cemo vidjeti što dalje, na tom podrucju ne smije se graditi velik broj stanova nego sve što je po planu i po zakonu, a moraju se uklopiti u okoliš. Pozitivno je što oni to ne žele preprodavati nego investirati. Obecali su da ce prije sezone to ocistiti i to bi vec bila velika stvar. Direktor se složio da ce sjesti i razgovarati s nama, rekao je Korac. Prolongirana je i sudska rasprava zbog tužbe bivšeg vlasnika nekretnina, tvrtke Liberty te bi se trebala održati za šest mjeseci.

- Takoder, bilo bi prekrasno kad bi se još realizirala i Brijuni rivijera, Fažana bi izgledala sasvim drugacije. Mi želimo realizaciju projekta Brijuni rivijere i jedva cekamo da se tu investira jer ce to donijeti veci broj gostiju i vecu zaposlenost, zakljucio je Korac.

Tvrtka Liberty koja je prije nekoliko godina kupila nekretnine bivše tvornice stakla i Badela s namjerom da izgradi hotel i stanove, lani je, podsjetimo, tužila Opcinu Fažana i bivšu nacelnicu Dušanku Šuran za naknadu štete i izgubljenu dobit. Smatrali su, naime, da im se zbog odluka Opcine donesenih dok je na vlasti bila Šuran, više ne isplati realizacija planiranog projekta. Tužba je bila podnesena na pazinskom Trgovackom sudu, a nesudene investitore zastupao je pulski zajednicki odvjetnicki ured Veljovic i partneri.

Tvrtka Liberty je, nakon što je prije nekoliko godina kupila nekretnine od talijanske tvrtke Robustus za 8,5 milijuna eura, planirala izgraditi rezidencijalno naselje s deset zgrada, s prizemljem i dva kata sa 136 stanova s po 72 kvadrata. Na tom je podrucju trebao biti izgraden hotel s cetiri zvjezdice s pratecim sadržajima i podzemnom garažom. Ranija verzija Urbanistickog plana uredenja Fažane koja je bila na javnoj raspravi, odgovarala je planovima Aviva i Talmor.

No, kako su navodili u tužbi, iako im je Šuran obecala da ce plan biti usvojen, on je izmijenjen te su smanjeni smještajni kapaciteti i broj stambenih jedinica, iako na javnoj raspravi nije bilo primjedbi. Od planiranih 136, broj stanova je pao na 36, visina gradevina je smanjena, a hotel s 80 sveden na 60 ležajeva. U Libertyju su smatrali da je plan mimo procedure mijenjala bivša nacelnica, a nad planom su pokrenuli i inspekcijski nadzor. U Opcini su se, nakon podizanja tužbe protiv njih, izjasnili da je ona neosnovana i neutemeljena.


Podijeli: Facebook Twiter