Obavili remont, od novca još ni traga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak Istrana nasukalo se na americkoj platformi u remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana na otoku Ugljanu. "Narucitelj posla prikazuje gubitke i traži ispriku da ne plati kooperantima angažiranima na remontu platforme", požalio nam se jedan od njih.

Rijec je, kaže, o milijunskim iznosima, a dugovanja za tromjesecni angažman krecu se od 200.000 do cak cetiri milijuna kuna.

U vrijeme krize, trbuhom za kruhom, bravari i zavarivaci ne biraju, dvadesetak Istrana angažiranih u kooperantskim firmama spustilo se do Ugljana i posao našlo na remontu naftne platforme Kay Manhattan u vlasništvu americke kompanije Transocean Houston USA, cije usluge koriste najvece naftaške kompanije.

Na remontu platforme protekla je tri mjeseca radio veliki broj radnika, ne samo Istrana, vec i Rijecana, posebno Slavonaca, a sada se svi oni boje da ce ostati bez place.

Predstavnici firme R. I. G. Tehnicki Servisi Grupa iz Vukovara, narucitelja posla, pozvali su ih u nedjelju navecer u brodogradilište Nauta Lamjana te obznanili da pred samim završetkom i primopredajom posla oni, kao glavni izvodac, imaju enormne gubitke na projektu.

Interna kontrola utvrdila je da se gubici pretežno odnose na loše vodenje poslova. Direktora firme Petra Elkaza nismo uspjeli dobiti na telefon da bi nam komentirao bojazan kooperanata zabrinutih da ce ostati kratkih rukava.

Kooperanti, naime, smatraju da je firma R. I. G. naplatila sav posao, a sada se skriva iza gubitaka i traži izlike da im ne namiri potraživanja.

"Svi dnevnici rada su prihvaceni. Otkud enormni gubici sada kada je sve trebalo biti zaokruženo. To su prevarantska posla", tvrdi nam jedan od njih. Platformu treba isporuciti 15. ožujka, no posao nije dovršen. Nitko ga se nece prihvatiti jer ni ovo do sada nije placeno.

Revoltirani, spremni su na sve. U krajnjem slucaju mobilizirat ce carinu i policiju te zatražiti da platforma ne isplovi izvan jadranskih voda. Prema pomorskom zakonu, platforma ne može isploviti dokle god nisu podmirene sve obveze.


Podijeli: Facebook Twiter