Obavijest o ovrsi šalje se cetiri puta, a onda se provodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem studenoga prošle godine 219.421 gradanin imao je blokiran racun, a 113.895 je otvorilo posebne racune na koje se isplacuje zašticeni dio primanja, odnosno ona sredstva koja ne smiju biti predmet ovrhe, doznaje se iz Financijske agencije (Fina). Što se tice poslovnih subjekata, vrijednost neizvršenih osnova za placanje u listopadu iznosi 40,19 milijardi kuna. Od ukupno 68.489 blokiranih poslovnih subjekata, nešto više od polovine (52 posto) pravne su osobe, na koje se odnosi najveci dio neizvršenih obveza - 83,8 posto. Prema ocevidniku Hrvatske gospodarske komore, u Istarskoj županiji sudovi zbog ovrhe ili stecaja prodaju 112 nekretnina, medu kojima je i 19 kuca, 14 stanova i deset zgrada.

Tajni podaci

Razloge ovrha Fina ne komentira, jer je rijec o tajnim podacima klijenata. Stoga smo ih potražili u jednom javnobilježnickom uredu u Puli, buduci da su i oni jedna od karika u sistemu provedbe ovrha. Dok sudovi izdaju rješenja o ovrsi nakon pravomocnih presuda, javni bilježnici je provode na temelju vjerodostojnih isprava.

- U pravilu je rijec o racunima, a kod pravnih osoba cesto se radi o neplacenoj, a isporucenoj robi. Kod fizickih lica to su neplaceni racuni bilo koje vrste, za komunalije, telefon ili za neka druga potraživanja, nema pravila, veli ovaj javni bilježnik.

Medu iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su socijalne pomoci, naknada za nezaposlene, djecji doplatak, stipendije, naknade zbog tjelesnog oštecenja, uzdržavanje kao i naknade štete nastale zbog narušenog zdravlja ili gubitka radne sposobnosti. Od ovrhe je izuzet iznos od dvije trecine prosjecne neto place u Hrvatskoj, a ako je placa manja od prosjecne, takoder se izuzimaju dvije trecine te place. Isto je i s mirovinama.

Medutim, gradani su nas u nekoliko navrata upozoravali da ne dobivaju rješenje o ovrsi pa nisu mogli na vrijeme otvoriti poseban racun gdje se ova zašticena primanja uplacuju. Stoga bi im Fina blokirala citav iznos, pa su ostali cak i bez naknade za nezaposlene ili doplatka za djecu, a oni su ostali bez osnovnih sredstava za život. Nisu znali ni tko im je ispraznio racun, vec su to morali istraživati sami placajuci naknade Fini za formulare.

U Fini nijecu da je odgovornost na njima jer njihova zadaca je postupati po rješenju o ovrsi, dok obavijest šalje vjerovnik, odnosno onaj tko ga zastupa, sud, javni bilježnik ili odvjetnik.

- Nije istina da ne šaljemo obavijesti o ovrsi, vec je problem što ljudi ne podižu poštu i time misle da ce izbjeci naplatu. Obavijest se šalje na osnovi podataka policije, no dogada se da gradani ne prijave promjenu prebivališta i boravišta, iako su to dužni uciniti. Ako ni nakon cetiri puta poštu nitko ne preuzme, pocinje postupak ovrhe, tvrde javni bilježnici s kojima smo kontaktirali.

Na dražbi i pokretnine


Zakon o provedbi ovrhe na novcanim sredstvima poceo se provoditi 1. sijecnja prošle godine, a prema tom zakonu Fina provodi ovrhe na svim racunima i orocenim novcanim sredstvima u svim bankama prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika bez njegove suglasnosti. Pocetkom ove godine trebao je startati Zakon o javnim ovršiteljima, ali je nova Vlada odgodila njegovu primjenu za srpanj. Javni ovršitelji su trebali preuzeti ulogu sudskih ovršitelja te umjesto njih poceti plijeniti i prodavati imovinu dužnika. Zasad ce, dakle, i dalje sudovi nastaviti provoditi ovrhu.

Trenutno je putem sudova na bubnju 940 nekretnina - 865 zbog ovrhe, a 79 se prodaje zbog stecaja. Na sudskoj dražbi su i pokretnine cija je procijenjena vrijednost veca od 50.000 kuna, trenutno ih je 24, a vecinom je rijec o strojevima i automobilima.(Piše Maša JERIN)

Hrvatski sabor izmijenio Ovršni zakon

Hrvatski sabor izmijenio je prekjucer Ovršni zakon, cime je ispravljen propust ucinjen na prvoj sjednici Sabora kada je ispuštanjem jednog clanka pri izmjenama istog zakona otvorena mogucnost za pravnu prazninu zbog koje odredeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

Po novoizmijenjenom zakonu, do 1. srpnja, do kada je odgodena primjena odredenih odredbi vezanih uz pocetak rada javnih ovršitelja, ovršne ce postupke provoditi sudovi po postojecem zakonskom okviru. (H)


Podijeli: Facebook Twiter