Obavijest i opomena ne smiju se naplaćivati od 21. 7.

Ilustracija (S. P.)
Ilustracija (S. P.)

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) pismom se obratila premijeru Zoranu Milanoviću upozoravajući ga da su se potrošači udruzi već počeli žaliti na obavijesti koje im banke šalju umjesto dosadašnjih opomena o neplaćenom kreditu, ali ih i dalje naplaćuju.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, objavljenim u Narodnim novinama 13. srpnja, banke i druge kreditne institucije više ne smiju svojim dužnicima naplaćivati opomene, odnosno obavijesti o dugovanju, koje su naplaćivale i do 200 kuna. Banke i dalje imaju pravo svoje dužnike opominjati, no moraju to činiti besplatno.

Kako piše u HUZP-ovom pismu Milanoviću, iz Karlovca im se javio potrošač kojem je PBZ, nakon dosadašnjih opomena koje je slao, poslao obavijest o dugovanju uz napomenu da je naplaćuje 15 kuna. "Nemojte dozvoliti da se davatelji usluge smiju potrošačima, ali i Vladi RH", zaključuje HUZP u pismu upućenom premijeru.

Društvo za zaštitu potrošača premijeru se obratilo 21. srpnja, točno na datum kad je zabrana naplate opomena zapravo i stupila na snagu, osam dana od objave izmjena zakona u Narodnim novinama. Budući da se Karlovčanin udruzi obratio dan ranije, a obavijest iz PBZ-a primio još ranije, znači da mu je banka imala pravo naplatiti svoju obavijest o neplaćenom dugovanju.

"U potpunosti poštujemo zakonske propise te smo stupanjem na snagu izmjena zakona 21. srpnja ukinuli naplatu izdavanja opomena i obavijesti radi dospjelih novčanih potraživanja. U navedenom slučaju obavijest o dospjelom neplaćenom potraživanju izdana je prije stupanja zakonskih izmjena na snagu", odgovaraju službeno iz PBZ-a. Kako se može čuti i u ostalim bankama, naplatu opomena, odnosno obavijesti o neplaćenom dugu, izbacili su iz svojih tarifa te ih od 21. srpnja šalju besplatno. Neće ih, napominju, ukidati, ali ih neće niti naplaćivati. Valja se nadati da opravdanih pritužbi potrošača udrugama više neće biti.

 Potrošači se za nepoštovanje zakona mogu obratiti i Državnom inspektoratu te zatražiti zaštitu svojih potrošačkih prava, poručili su jučer i iz Ministarstva gospodarstva. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter