Obavezno cjepivo nije dobilo 40-ak novorođenčadi!

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Četrdesetak beba koje su u zadnjih desetak dana rođene u pulskoj bolnici nisu cijepljene protiv tuberkuloze budući da je pulsko rodilište ostalo bez zaliha BCG cjepiva koje štiti djecu u najranijoj dobi od najteže oblika multiorganske tuberkuloze. Naime, rodilište već skoro deset dana ne cijepi djecu protiv tuberkuloze jer im je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije prestao isporučivati potrebne doze, a bolje nije ni u riječkom rodilištu kao i u većini hrvatskih rodilišta. Potvrdila je to voditeljica Odjela za pedijatriju dr. Mirna Milevoj Ražem kazavši da sva ostala obavezna cjepiva odnosno ono protiv hepatitisa djeca uredno dobivaju te da nema naznaka da bi i te doze mogle doći u pitanje.

Nestašica traje

- Kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo Istarske županije a epidemiologinja dr. Vlasta Skopljak nam je potvrdila kako cjepiva nema na nivou cijele države, no zašto ga nema, nije nam znala reći.

- Uglavnom, djecu otpuštamo kućama uz napomenu da nisu cijepljena, a djetetov liječnik-pedijatar biti će dužan procijepiti dijete kada cjepivo ponovno bude dostupno. Dakle, rodilište neće naknadno zvati roditelje da dođu s djecom kako bi ih retrogradno cijepili jer to će morati učiniti matični pedijatri, rekla je dr. Milevoj Ražem i upozorila da ova situacija nije nimalo bezazlena jer nastavi li se s necijepljenjem, nije isključena opasnost od dobivanja tuberkuloze koja kod nas još uvijek postoji i djeca su potencijalno izložena.

Potvrdila je da roditelji novorođenčadi zasad nisu zabrinuti jer računaju da će se cjepivo pojaviti i da će to kasnije obaviti kod pedijatara. Međutim ima i onih kojima ovo ide u korist jer odbijaju cijepiti svoju djecu, kazala je pulska liječnica i navela da se u rodilištu mjesečno rodi oko 120 djece. No ovaj problem nije od jučer jer pulsko rodilište već duže vrijeme krpari s dozama BCG cjepiva.

- Skoro dva mjeseca kuburimo s tim cjepivima ali dosad su uvijek stizala pa nam je čak i Rijeka posuđivala doze. Ta nestašica traje već duže vrijeme ali je do sada nismo osjetili i ovo je prvi put da smo apsolutno ostali bez ičega. To treba riješiti na državnoj razini rekla je dr. Ražem Milevoj. Na pitanje kako komentira to da je cijepljenje obavezno i kažnjavaju se roditelji koji ne cijepe djecu, a  sada je očito da država ne provodi vlastite zakonske propise, doktorica je samo kratko rekla "nemam komentara".

Epidemiologinja istarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak veli da su u srijedu dobili obavijest HZJZ-a kako će cjepivo ponovno stići krajem listopada te da će se djeca koja do tada nisu, moći procijepiti. Niti Skopljak nije željela o razlozima obustave rekavši da ne zna ništa službeno no da je zapelo u distribuciji.

- Ništa se neće dogoditi jer prema najavama koje imamo, cjepivo stiže a djeca se protiv tuberkuloze mogu cijepiti do godine dana starosti, rekla je dr. Skopljak i napomenula da ostalih cjepiva ne nedostaje.

Koji je razlog ove blokade pitali smo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo a odgovorio nam je nadležni epidemiolog i stručnjak za cjepiva dr. Bernard Kaić. Potvrđuje kako od 1. listopada BCG cjepiva više nema u Hrvatskoj.

Zamjensko cjepivo

- Naime, jedino cjepivo registrirano u Hrvatskoj nismo uspjeli osigurati za ovu godinu od ovlaštenog dobavljača jer proizvođač nije mogao osigurati potrebno cjepivo, što je postalo jasno relativno kasno. Nakon toga uspjeli smo pronaći cjepivo drugog proizvođača, koje ćemo interventno uvesti i prema informacijama kojima raspolažemo, cjepivo će već u roku od desetak dana biti na raspolaganju. Cjepivo koje ćemo uvesti je jednako kvalitetno kao i cjepivo koje smo do sada koristili. O tome su obaviješteni svi zavodi za javno zdravstvo i dobili su naputak da dogovore sa pedijatrima i neonatološkim odjelima na svom terenu tko će i na koji način nadoknaditi propušteno cijepljenje za dojenčad koja će nakon 1. listopada izlaziti iz rodilišta necijepljena BCG-om. Vezano uz to tko treba cijepiti djecu koja će iz rodilišta izaći necijepljenja, Zakon o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti, Pravilnik o imunizaciji i Program cijepljenja jasno navode da se djeca koja nisu cijepljena u rodilištu, trebaju cijepiti do dva mjeseca starosti (produživo do godinu dana starosti) ali ne navode tko treba tu djecu cijepiti, veli dr. Kaić i dodaje: "Izvršitelji su pak definirani Planom i programom mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog osiguranja i ugovorima koje zdravstvene ustanove i djelatnici sklapaju s HZZO-om."

- Prema Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz osnovnog osiguranja, izabrani timovi primarne zdravstvene zaštite (pedijatri i obiteljski liječnici) su dužni provesti BCG cijepljenje dojenčadi koja nisu cijepljena u rodilištu, u vrijeme kad djeca dođu na sistematski pregled u dobi od 1-2 mjeseca starosti, istaknuo je dr. Kaić.

Iz HZJZ-a navode da ako na nekom području, gradu ili županiji iz organizacijskih razloga nekome više odgovara da djecu upućuju na neonatološke odjele mjesnih bolnica radi nadoknade propuštenog BCG cijepljenja ili da organiziraju cijepljenje na način da jedan iskusni tim nadoknadi ovo cijepljenje za svu djecu pripadajućeg Doma zdravlja, nema nikakvih prepreka da nadoknadu cijepljenja organiziraju na taj način. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter