Obavezna ugradnja razdjelnika toplinske energije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U iduće tri godine u sve stare stanove trebaju biti ugrađeni razdjelnici toplinske energije, odnosno uređaji za mjerenje potrošnje toplinske energije.

Novim zakonom o tržištu toplinske energije, koji bi nakon provedene javne rasprave uskoro trebao biti upućen u proceduru donošenja, jasno se propisuju rokovi u kojima sve građevine izgrađene prije stupanja novog zakona na snagu, odnosno korisnici toplinske energije, trebaju ugraditi razdjelnike s ciljem postizanja energetske učinkovitosti u zgradama, a time i ušteda za krajnje potrošače toplinske energije kao i smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš.

Svaka stambena jedinica morat će imati zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije, a iako takva zakonska obveza do sada nije postojala, procjenjuje se da je 60-ak tisuća potrošača već ugradilo razdjelnike s kojima su ostvarili uštede i do 30 posto prvobitne potrošnje toplinske energije.

Do konca iduće godine obvezu ugradnje razdjelnika imaju stanari svih zgrada, odnosno građevina koje imaju više od 100 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na toplinski sustav, a do kraja 2015. godine to trebaju učiniti i oni u zgradama s više od 50 stanova.

Krajnji rok - kraj 2016. godine - predviđen je za zgrade, odnosno građevine s dvije ili više samostalnih uporabnih cjelina. U zgradu ili građevinu, kako se predviđa zakonom, mogu se ugrađivati samo uređaji jednog proizvođača da bi se omogućio jedinstveni sustav očitavanja i naplate.

I dok su u proteklim godinama razdjelnici toplinske energije ugrađivani u zgrade u kojima se više od 50 posto stanara izjasnilo za tu investiciju, u budućnosti vlasnici stanova neće moći odbiti ugradnju razdjelnika i termostatskih ventila. Krajnji kupac, naime, kaznit će se "s pet tisuća kuna ako u propisanom roku ne ugradi zaseban uređaj za regulaciju protoka toplinske energije, odnosno uređaj za regulaciju protoka toplinske energije za svako trošilo toplinske energije i/ili zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije za svaku samostalnu uporabnu cjelinu, odnosno uređaj za lokalnu razdiobu troškova toplinske energije". 

Prosječan trošak ugradnje termostatskog ventila i razdjelnika po radijatoru sada se kreće oko 500 kuna. Budući da troškove ugradnje snose sami korisnici, a tek je u manjem broju slučajeva ugradnja bila sufinancirana putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili jedinica lokalne samouprave, upravo su financije najvjerojatniji razlog zbog kojeg se građani nisu odlučivali na tu investiciju.

Tako je dio stanara plaćao toplinsku energiju prema individualnoj potrošnji, a dio prema razmjernoj površini stana. Ispražnjeni novčanici stanovništva vjerojatno će biti prepreka za realizaciju zakonske obveze, kada bude donesena.

Primjerice, trošak za stan od 50-ak kvadrata u kojemu su četiri radijatora prema sadašnjima cijenama bio bi oko dvije tisuće kuna, 37 posto prosječno isplaćene plaće u državi na razini prošle godine.

Razdjelnike ne ugrađuju isporučitelji toplinske energije, već ovlaštene tvrtke, a u zemlji trenutno djeluju četiri takva poduzeća. (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter