Obavezna predškola - u "nulti" razred 3 sata dnevno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva će djeca u godini prije polaska u osnovnu školu od iduće jeseni imati obaveznu predškolu u trajanju od tri sata dnevno. Ona će postati sastavni dio devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Predškolski je program dosad trajao između 150 i 200 sati godišnje, a po novom prijedlogu Vlade, od iduće školske godine to će biti tri sata dnevno ili 550 sati godišnje. Nastava u predškoli počinjat će u listopadu, mjesec dana kasnije nego školarcima.

Polaznicima predškolskog programa neće trebati udžbenici, jer će se u toj godini pripremati za prihvaćanje školskih obveza koje ih čekaju u prvom razredu. Iako se po riječima ministra obrazovanja Željka Jovanovića ne radi o uvođenju nultog razreda osnovne škole, polaženje predškole imat će veću težinu nego dosad, a Vlada će taj program sufinancirati s tri milijuna kuna.

Za program predškole, koji danas polazi oko 40.000 djece, od toga oko 13.000 koja nisu u dječjem vrtiću, država je dosad izdvajala 2,7 milijuna kuna godišnje.

Predškolski sustav, koji je dosad ovisio o lokalnoj samoupravi, strože će se zakonski regulirati. Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi što ih je u srijedu usvojila Vlada postrožit će se kriteriji zapošljavanja u dječjim vrtićima, uvest će se novčane kazne za vrtiće koji se ne budu pridržavali zakona, a u vrtićima će se, po uzoru na škole, zabraniti postavljanje automata sa sokovima ili slatkišima te prodaja ili reklamiranje roba i usluga koje nemaju veze s odgojem i obrazovanjem.

Osim u dječjim vrtićima, predškola će se organizirati u osnovnim školama ili drugim javnim ustanovama poput knjižnica, zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova.

Kod zapošljavanja u dječjem vrtiću neće se više gledati samo kaznena, već i prekršajna odgovornost. U vrtiću se tako neće moći zaposliti osoba prekršajno kažnjena za nasilničko ponašanje u obitelji, niti osoba kojoj je izrečena zabrana rada zbog nezakonitog ili neprofesionalnog postupanja na štetu prava i interesa djece. Osim odgojitelja s odgovarajućom stručnom spremom, program predškole moći će voditi i učitelji razredne nastave u osnovnoj školi. Županije, gradovi i općine morat će, kaže zakon, u najkraćem roku definirati mrežu dječjih vrtića na svom području u skladu s potrebama djece i roditelja, ne bi li se svakom djetetu predškolske dobi osiguralo polaženje predškole. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter