Obavezna predškola tek iduće godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je program predškole od ove jeseni trebao biti obavezan za sve šestogodišnjake, izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi primjena obavezne male škole prolongirana je za jesen naredne godine.

U međuvremenu bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trebalo donijeti pravilnike s detaljima o provođenju predškole koji bi trebali riješiti pitanje financiranja, kao i programa koji će obavezno obrazovanje s osmogodišnjeg produljiti na devetogodišnje. Zakonska rješenja predviđaju da će program predškole za djecu koja pohađaju vrtić biti integriran u redoviti program predškolskog odgoja dječjeg vrtića, dok će obveznici predškole koji ne pohađaju dječji vrtić upisivati programe predškole u dječjem vrtiću ili osnovnoj školi najbližima mjestu stanovanja koji provode program predškole za djecu koja ne pohađaju vrtić.

U slučaju da na određenom području nema dječjeg vrtića odnosno osnovne škole koja provodi program predškole, jedinice lokalne samouprave dužne su osigurati provođenje programa predškole za djecu koja ne pohađaju vrtić, na način da osiguraju prijevoz djeteta do najbližeg dječjeg vrtića ili osnovne škole koja izvodi program predškole, ukoliko se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara u odnosu na mjesto stanovanja djeteta. Ukoliko su pak najbliži dječji vrtić ili osnovna škola koja izvodi program predškole udaljeni više od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta, jedinica lokalne samouprave dužna je osnovati dječji vrtić ili njegovu podružnicu ili organizirati program predškole pri osnovnoj školi na području unutar 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta.

Međutim, upravo je takva rješenja struka ocjenjivala kao loša:  ono od čega je struka zazirala bilo je pitanje načina izvođenja programa. Naime, predškolski su se stručnjaci zalagali da program obavezne predškole ostane u okvirima predškolske ustanove te da ga provode odgojitelji, a istovremeno su bili protiv formiranja posebnih odgojnih skupina za djecu koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem, što se u izmjenama Zakona nije ispoštovalo. (Ingrid ŠESTAN KUČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter