Obamin zakon o zdravstvu pred Amerikancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud SAD-a u cetvrtak donosi dugo išcekivanu odluku o sudbini reforme zdravstvenog osiguranja za koju se zalaže predsjednik Barack Obama, a koja bi mogla utjecati na predsjednicke izbore u studenome.

Najviše zakonodavno tijelo u zemlji, vecinom konzervativno, cekalo je zadnji dan godišnjeg zasjedanja da donese odluku koju je nekoliko strucnjaka vec prozvalo "odlukom stoljeca". Nakon trodnevnog izlaganja u ožujku, rekordnog po trajanju, i tromjesecnih rasprava, pitanje je hoce li preživjeti najveca reforma demokratskog predsjednika malo više od cetiri mjeseca prije predsjednickih izbora. Zakonom bi se trebalo pokriti zdravstveno osiguranje 32 milijuna Amerikanaca koji ga dosad nisu imali.

Najspornija je odredba zakona po kojoj bi zdravstveno osiguranje do 2014. postalo obvezatno za sve gradane pod prijetnjom financijske kazne, za koju više od polovice americkih država, kojima su na celu republikanci, smatra protuustavnom, zbog cega su prijedlog zakona i uputile Vrhovnom sudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter