Obamin tim će razmotriti i vojnu opciju u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost sastat će se ovog vikenda u Bijeloj kući kako bi razmotrili moguće opcije protiv sirijske vlade, uključujući i vojnu akciju, nakon što su preliminarne procjene pokazale da su snage sirijske vlade uporabile kemijska oružja u napadu u blizini Damaska, izjavio je u petak neimenovani američki dužnosnik.

Ministar obrane Chuck Hagel dao je naslutiti da su Sjedinjene Američke Države razmjestile mornaričke snage u iščekivanju odluke Obame o mogućoj vojnoj akciji u Siriji. U razgovoru s novinarima, koji na nosaču zrakoplova s njim putuju u Maleziju, Hagel je dodao i da će mornarica proširiti svoju prisutnost u Sredozemlju zbog građanskog rata u Siriji. Istaknuo je da je Obama pitao za moguće opcije te da Ministarstvo obrane ima obavezu osigurati sve opcije i pozicionirati snage kako bi predsjednik mogao birati između različitih mogućnosti.

No, Ministarstvo obrane još nije dobilo nikakve naloge da pripremi bilo kakvu vojnu operaciju u vezi Sirije. Washington je pod sve većim pritiskom da odgovori na nedavni napad kemijskim oružjem u Siriji u kojemu je, prema procjenama, poginulo čak 1.000 civila. Sirijske vlasti poriču da su odgovorne za taj napad, ali zapadni dužnosnici odbacuju te tvrdnje.

Obavještajne agencije SAD-a i saveznika preliminarno su procijenile da su snage sirijske vlade uporabile kemijska oružja u napadu na područje u blizini Damaska te da je taj čin odobren na visokoj razini u vladi predsjednika Bašara al-Asada. Predsjednik Obama u petak je taj napad nazvao "ozbiljnim događajem koji izaziva duboku zabrinutost", ali je naglasio da ne namjerava žuriti s uključivanjem SAD-a u novi skupi rat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter