Obama želi ukinuti olakšice naftašima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama u utorak je pozvao Kongres da odmah ukine porezne subvencije naftnim i plinskim kompanijama, nastojeci ograniciti politicku štetu koju trpi od stalnih poskupljenja benzina, izvijestio je online The Washington Post.

U pismu republikanskim i demokratskim celnicima Kongresa, Obama je pozvao na "hitne mjere" kako bi se vratilo više od cetiri milijarde dolara neopravdanih poreznih olakšica, rekavši kako je novac bolje potrošiti na razvoj nove tehnologije koja ce smanjiti cijenu goriva u zemlji.

"Visoke cijene nafte pružaju više nego dovoljno profitnih motiva za ulaganje u domaca istraživanja i proizvodnju (nafte i plina) bez posebnih poreznih olakšica", napisao je Obama u zahtjevu.

Obama je pozvao na ukidanje poreznih olakšica za dvije godine, no poduzimanje dodatnih akcija na tom pitanju postalo je prioritet dok brzi rast cijena benzina postaje glavna politicka odgovornost americkog predsjednika.

Anketa The Washington Posta i ABC Newsa, objavljena u ponedjeljak, pokazala je da samo 39 posto onih koji poskupljenje benzina nazivaju "ozbiljnim financijskim teškocama", odobrava Obamino obavljanje predsjednickog posla.

Anketa je takoder pokazala da 60 posto neovisnih biraca, koji su teško pogodeni cijenama benzina, kažu da iduce godine nece podržati Obamin reizbor.  Oko šest od 10 ispitanika je reklo da su smanjili vožnju zbog cijena goriva, a sedam od 10 ih je kazalo da im cijene benzina uzrokuje financijske poteškoce.

Prosjecna cijena bezolovnog benzina regular, popela se prošloga tjedna u SAD-u na 3,88 dolara za galon (oko 5 kn za litru), što je najviše od kolovoza 2008.


Podijeli: Facebook Twiter