Obama: Zajednički neprijatelj je Islamska država

Barack Obama (AFP)
Barack Obama (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak svog turskog kolegu po dužnosti da smanji napetosti s Rusijom i pozvao je obje zemlje da se koncentriraju na zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu, javljaju svjetske novinske agencije.

Obama se sastao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u Parizu, gdje obojica sudjeluju na međunarodnoj konferenciji o klimi, tjedan dana nakon što su turski zrakoplovi srušili ruski borbeni zrakoplov uzduž sirijske granice.

- SAD podržava pravo Turske da se brani, da brani svoj zračni prostor i svoj teritorij. Razgovarali smo o tome kako Turska i Rusija mogu zajedno raditi na smanjenju napetosti kako bi našle diplomatski put za rješavanje tog pitanja, kazao je Obama.

On je istaknuo da se sve strane sada moraju koncentrirati na zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država.

- Kao što sam rekao Erdoganu, mi svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država, i želim biti siguran da ćemo se koncentrirati na tu prijetnju, naglasio je američki predsjednik.

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je ranije u utorak na otvaranje vojnih komunikacijskih kanala između Turske i Rusije kako bi se ubuduće spriječili incidenti poput nedavnog rušenja ruskog borbenog zrakoplova.

Erdogan je rekao na sastanku s Obamom da Turska i dalje želi pribjeći diplomatskom jeziku i izbjeći napetosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio se sastati u ponedjeljak u Parizu, na marginama međunarodne konferencije o klimi, s Erdoganom, koji je tražio taj susret.

Putin, koji je potpisao odluku o uvođenju gospodarskih sankcija Turskoj, izjavio je u ponedjeljak navečer da je Ankara srušila ruski avion jer je željela zaštiti isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku. Erdogan je odlučno odbacio tu optužbu i ponudio ostavku ako se dokaže da je točna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter