Obama: Vojni udar na Siriju još nije odlucen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da još nije odlucio o vojnom napadu na Siriju no cilj ogranicene i po mjeri skrojene vojne akcije bio bi odvratiti sirijski režim od buduce uporabe kemijskog oružja.

"Ako to kažemo na jasan i odlucan, ali vrlo ogranicen nacin, ispaljujemo time hitac upozorenja kojim kažemo prestanite to ciniti", rekao je Obama u televizijskom intervjuu za Public Broadcasting Service "Ogranicen, po mjeri skrojen vojni udar", a ne dugotrajan angažman kakav je bio u Iraku, mogao bi biti dovoljan da pošalje poruku da se kemijsko oružje ne može tolerirati, rekao je.

To "može imati dugorocno pozitivan ucinak na našu nacionalnu sigurnost", rekao je Obama i objasnio kako Washington vjeruje da je sirijska vlada odgovorna za prošlotjedni kemijski napad na predgrade Damaska koji je usmrtio stotine ljude i ne vjeruje da sirijska oporba raspolaže kemijskim oružjem za napad takvih razmjera. Americki nacionalni interesi mogli bi biti ugroženi padne li sirijsko kemijsko oružje u krive ruke i zato Obama istice: "Želimo osigurati da se (to oružje) ne proširi na nacin da bi u konacnici pogodilo našu sigurnost". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter