Obama uveo nove sankcije Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama u petak je potpisao izvršnu uredbu kojom se namecu nove sankcije protiv sirijske obavještajne agencije i dva rodaka predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na brutalne postupke sirijskih vladinih snaga protiv tamošnjih prosvjednika, rekao je visoki americki dužnosnik.

Asad nije medu onima na koje su usmjerene sankcije, koje ce ukljucivati zamrzavanje imovine i zabranu poslovanja s SAD-om, ali može biti sankcioniran kasnije ako se nastavi nasilje vladinih snaga protiv prodemokratskih prosvjednika, rekli su dužnosnici.

Sirija ima dvije civilne obavještajne agencije, Upravu za politicku sigurnost (Idarat al-Amn al-Sijasi) i Upravu za opcu sigurnost (Idarat al-Amn al-Am), te dvije vojne agencije, Vojno-obavještajnu službu (Šubat al-Mukhabarat al-Askarija) i Obavještajnu upravu Ratnog zrakoplovstva (Idarat al-Mukabarat al-Džavija). Potonja je samo nominalno vezana uz zrakoplovstvo, a ustvari je najmocnija obavještajna služba u Siriji, koja je služila kao osobni ured za akciju bivšeg predsjednika Hafeza al-Asada, nekoc zapovjednika zrakoplovstva, a sada je najuže povezana s njegovim sinom, Bašarom al Asadom. 


Podijeli: Facebook Twiter