Obama u Bruxellesu - trošak 10 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S tri zrakoplova, 45 raznih tipova vozila, 900 ljudi u pratnji, snažne mjere sigurnost i ukupni trošak od 10 milijuna eura, američki predsjednik Barack Obama večeras stiže u Bruxelles, piše britanski Guardian.

Kao domaćin sastanaka na vrhu Europske unije i sjedište NATO-a, Bruxelles je navikao na iznimne mjere sigurnosti kada u grad svrate velika imena. Barack Obama je ipak posebna kategorija. Njegov će dolazak "zategnuti" grad kao nikada prije i u 24 sata belgijske porezne obveznike koštati 10 milijuna eura.

Svaki summit EU-a, a u Bruxellesu ih je četiri godišnje, košta pola milijuna eura zbog dodatnog policijskog osiguranja, vojnih i transportnih troškova. "Ovaj put sve to možete pomnožiti s dvadeset", kaže gradonačelnik Yvan Mayeur.

Američka sigurnosna prethodnica koja pazi na svaku pojedinost "češlja" Bruxelles danima uoči Obamina prvog dolaska u Belgiju. Oko hotela u kojem će noćiti postavljen je gust sigurnosni kordon. Kad Obama sleti u zračnu luku Wevelgem, "falanga" sastavljena od 30 oklopnih vozila prevest će ga u Waregem, na memorijalno groblje gdje će u društvu kralja Phillipea položiti vijenac Amerikancima poginulima u Prvom svjetskom ratu.

U srijedu će posjetiti sjedište Europske unije i NATO-a, razgovarati s predsjednicima Europskog vijeća i Komisije i glavnim tajnikom Saveza.

Bruxelles ima reputaciju grada s velikim zagušenjima u prometu, a za pretpostaviti je da će Obamin posjet to dodatno pogoršati. Čelnica gradskog ureda za prijevoz Brigitte Grouwels ima rješenje. "Ovo je odlična prilika za hodanje, vožnju biciklom i korištenje gradskog sustava prijevoza, prilika da iz prve ruke osjetimo kako je u gradu bez gomile automobila".

Obama u srijedu navečer iz Bruxellesa putuje u Rim na susret s papom Franjom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter