Obama u Yad Vashemu i na grobovima Herzla i Rabina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjeg dana posjeta Izraelu američki predsjednik Barack Obama posjetio je posljednja počivališta Theodora Herzla, osnivača modernog cionizma, i ubijenog premijera Yitzhaka Rabina te u Yad Vashemu odao počast milijunima ubijenih u holokaustu. 

Obama će u petak popodne otputovati u susjedni Jordan na sastanak s kraljem Abdulahom, ključnim američkim saveznikom u regiji, i s njime razgovarati o ključnim problemima na Bliskom istoku, uključujući rat u Siriji. 

Prije toga, po sunčanom jeruzalemskom danu, Obama je prošetao grobljem Mount Herzl i položio vijenac na grob Theodora Herzla, po kojem je groblje i nazvano, cionističkog vizionara koji je umro četiri desetljeća prije osnivanja izraelske države. Dužnosnici kažu da je taj čin bio namijenjen ispravljanju dojma koji je proizašao iz Obamina govora u Kairu, kada je izgledalo da objašnjava kako je legitimitet izraelske države izrastao iz holokausta.

Obama je potom položio vijenac na grob Yitzhaka Rabina, izraelskog premijera kojeg je 1995. ubio izraelski ekstremist zbog pokretanja mirovnog procesa s Palestincima.

- Ponekad je teže otisnuti se u mir nego otisnuti se u rat, kazao je Obama tom prigodom Rabinovoj kćeri Daliji.  

Prije završnog razgovora s premijerom Benjaminom Netanyahuom, Obama je posjetio i Yad Vashem i odao počast ubijenima u holokaustu. Prije odlaska u Jordan, Obama će završno razgovarati i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i posjetiti baziliku Rođenja Isusova u Betlehemu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter