Obama traži suzdržanost u azijskim sporovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barac Obama susreo se u Phnom Penhu s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, što je prvi sastanak na visokoj razini između dvije zemlje od Obaminog reizbora i promjene na čelu kineske Komunističke partije.

Obama je pozvao azijske čelnike na suzdržanost u Južnokineskom moru i drugim spornim teritorijima, ali nije otvoreno podupro Japan, Filipine i Vijetnam u njihovim sporovima s Kinom. Time je na regionalnom summitu ilustrirao kako kani voditi kinesko-američke odnose koji su u vezi s nizom pitanja postali veoma napeti: od komercijalne špijunaže do teritorijalnih sporova između Pekinga i američkih azijskih saveznika.

- Predsjednik Obama poručio je da je nužno smanjenje napetosti, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes nakon summita istočnoazijskih zemalja u glavnome gradu Kambodže Phnom Penhu.

Na summitu su bili i čelnici Kine, Japana, desetočlane Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Indije, Južne Koreje, Australije i Novoga Zelanda.

- Nema potrebe riskirati potencijalno eskaliranje napetosti, osobito kad su u nekim od tih sporova angažirana dva najjača svjetska gospodarstva, dodao je Obama. (Hina)

 (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter