Obama sve bliže zatvaranju Guantanama

Barack Obama (Reuters)
Barack Obama (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama, kojem predbacuju da je protuzakonito i neoprezno oslobodio pet talibana iz Guantanama, činjenicom da je prvi put otamo premjestio zatočenike koje se smatra opasnima zapravo se približio svojem cilju - zatvaranju tog kontroverznog zatvora, javlja u utorak AFP.

Subotnje oslobađanje pet nekad visokih dužnosnika talibanskog režima u zamjenu za američkog ratnog zarobljenika, "ilustrira angažman predsjednika Obame glede zatvaranja zatvora u Guantanamu prije kraja mandata" u siječnju 2017., ocjenjuje Karen Greenberg, stručnjakinja za nacionalnu sigurnost na sveučilištu Fordham.

"Puštanje na slobodu tih terorista je možda omogućilo oslobađanje narednika Bowea Bergdahla, ali to dovodi u opasnost živote mnogih Amerikanaca", smatra Marc Thiessen iz American Enterprise Institutea i bivši suradnik u vladi Georgea W. Busha. Wells Dixon, odvjetnik Centra za ustavna prava koji brani nekoliko zatočenika, kazao je da najnoviji potezi pokazuju da bi Obama mogao zatvoriti Guantanamo i premjestiti zatočenike.

"Ako može riješiti i najteže slučajeve, može zasigurno premjestiti zatvorenike iz Guantanama", rekao je Dixon. Od 149 muškaraca koji se još uvijek nalaze u toj američkoj mornaričkoj bazi na Kubi, Pentagon je od 2010. dozvolio premještaj za 78 zatočenih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter