Obama stvara najveću zonu slobodne trgovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovinska razmjena i njezina budućnost, koju bi trebalo ojačati stvaranje najveće svjetske zone slobodne trgovine, bit će jedna od tema summita EU-a i SAD-a koji se u srijedu, 26. ožujka, održava u Bruxellesu.

Na summitu će sudjelovati američki predsjednik Barack Obama kojemu je to prvi posjet Bruxellesu od preuzimanja dužnosti 2009. Obama, koji u Bruxelles stiže iz Haaga, s dvodnevnog summita o nuklearnoj sigurnosti, sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom. Osim o ukrajinskoj krizi, odnosima s Rusijom te globalnim izazovima, poput klimatskih promjena, na sastanku će biti riječi i o pregovorima o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji su u tijeku i koji bi trebali rezultirati formiranjem najveće globalne zone slobodne trgovine.

Uoči sastanka, Eurostat je objavio podatke o trgovinskoj razmjeni između SAD-a i EU-a koji pokazuju da je, među članicama Unije, Njemačka i dalje najveći izvoznik u SAD, ali i uvoznik američkih roba i usluga. Na drugom mjestu je Velika Britanija. Hrvatska je, pak, lani u SAD izvezla roba i usluga u vrijednosti od 245 milijuna eura, dok je vrijednost uvoza bila 279 milijuna eura.

Rumunjske medije zanimalo je i hoće li se na summitu otvoriti pitanje viza. S obzirom na kratkoću vremena i veliki broj drugih tema, teško je vjerovati da bi vizna politika mogla biti značajnije zastupljena na dnevnom redu summita. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter