Obama smijenio ravnatelja Porezne uprave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je i prihvatio u srijedu ostavku ravnatelja Porezne uprave (IRS) nastojeći popraviti štetu nastalu nakon triju afera koje su istodobno pogodile njegovu vladu i mogle bi obilježiti njegov drugi mandat, pišu u četvrtak mediji.

Ostavka Stevena Millera prvi je važan korak Bijele kuće u pokušaju smirivanja napetosti nastalih otkrićem da je IRS ciljano istraživao konzervativne političke skupine koje su tražile oslobađanje od plaćanja poreza. Postupak IRS-a "nedopustiv je i neopravdan", priopćio je Obama, piše The Washington Post.

Osim IRS-a Obami su za vratom još dvije afere: zapljena ispisa telefonskih poziva novinske agencije Associated Press, za što je odgovorno ministarstvo pravosuđa, te kongresna istraga o tome je li Obamina vlada pokušala prikriti propuste u osiguranju nakon smrtonosnih napada u Bengaziju u Libiji 11. rujna 2012.

Obamina vlada, koju ovih dana i protivnici i pristaše kritiziraju zbog spore i pasivne reakcije, objavila je pismo kojim je ministar financija Jack Lew zaražio Millerovu ostavku. Bijela kuća objavila je u srijedu i 100 poruka elektronske pošte američkih dužnosnika nakon napada u Bengaziju kako bi pokazala da nije pokušala prikazati da je napad bio spontan, a ne teroristički. Ranije u srijedu Bijela kuća je najavila da će poduprijeti napore Kongresa da "posebnim zakonom o medijima" zaštiti novinare kojima su izdani obvezujući nalozi za svjedočenje ili davanje iskaza pred sudom.

"Više od dvije godine otkako je problem nastao i godinu dana otkako je IRS rekao kako nema problema, predsjednik je krenuo u akciju", kazao je republikanac Mitch McConnell i ocijenio "Ako je doista zabrinut kako tvrdi, Obama bi trebao otvoreno i transparentno s Kongresom istražiti bit problema - bez prikrivanja, bez poluodgovora, bez ograničavanja svjedočenja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter