Obama širi sankcije Rusiji zbog aneksije Krima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u četvrtak nove sankcije protiv 20 ruskih građana i otvorio vrata mogućim sankcijama na ključne sektore ruskoga gospodarstva, što je sve reakcija na moskovsko anektiranje Krima.

Obama je u govoru u Bijeloj kući rekao da je ruska prijetnja južnoj i istočnoj Ukrajini opasnost za stanje u cijeloj regiji.

Među dvadeset Rusa kojima su uvedene sankcije nekoliko je osoba bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu. Sva imovina koju oni drže u Sjedinjenim Državama bit će im zamrznuta, a neće smjeti ni putovati u Ameriku.

Banka Rusija ima sredstva od 10 milijardi dolara i kažnjena je američkim sankcijama. U priopćenju ministarstva financija kaže se da je to osobna banka visokih dužnosnika ruske vlasti, pa i Putinovih najbližih suradnika.

Na čelu te banke sa sjedištem u Sankt Peterburgu Putinov je savjetnik Jurij Kovalčuk, koji je dijelom i njen vlasnik. Njegove veze s Putinom sežu u rane devedesete, a i on je među dvadeset sankcioniranih Rusa. Na popisu je i Genadij Timčenko, jedan od utemeljitelja Gunvora, jedne od najvećih nezavisnih tvrtki za trgovanje na naftnom i energetskom tržištu.

Obama je rekao da je potpisao novu uredbu koja omogućuje proširenje američkih sankcija u odnosu na velik dio ruskoga gospodarstva, odluči li Putin poslati vojsku dalje od Krima, u južnu i istočnu Ukrajinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter