Obama siguran da će Islamska država doživjeti poraz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedina moguća sudbina terorističke skupine Islamske države je njezin poraz, iako će to biti "vrlo teška bitka", rekao je u utorak američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za talijanske novine La Repubblica.

"Naša koalicija nastavlja biti nemilosrdna prema Islamskoj državi na svim frontama", izjavio je Obama uoči susreta s talijanskim premijerom Matteo Renzijem u Washingtonu.

Obama je kazao kako je trenutno u tijeku ofenziva iračke vojske za oslobođenje Mosula, te naglasio činjenicu da Islamska država nije imala nijedan probitak u Iraku i Siriji "više od godinu dana".

"Islamska država je i dalje u defenzivi, a naša koalicija u ofenzivi, a iako će to i dalje biti teška bitka, siguran sam da ćemo mi pobijediti, a oni izgubiti", rekao je Obama.

Upozorio je kako je Islamska država "i dalje sposobna izvoditi i poticati terorističke napade", te je pozvao na snažniju međunarodnu obavještajnu i suradnju oko zaštite granica.

"Sprječavanje napada vuka samotnjaka i malih terorističkih ćelija koji planiraju ubijati nevine ljude u našim državama ostaje jedno od najvećih izazova", dodao je američki predsjednik.

Pohvalio je političku viziju talijanskog premijera Renzija kojeg očekuje referendum o ustavnim reformama koji će odlučiti njegovu političku budućnost, kao i njegovo razumijevanje potrebe za reformama kako bi se povećala produktivnost i stimulirala ulaganja. Obama je pritom kritizirao europske mjere štednje.

"Vjerujem da su mjere štednje dovele do usporenog rasta u Europi", rekao je Obama. "Zbog toga vjerujem kako su Renzijeva vizija i ambiciozne reforme koje dolaze jako važne", te da on prepoznaje da su investicije "važne kako bi se potaknuo rast i zaposlenost, te stvorile prilike", smatra Obama.

Renzi je najavio da će dati ostavku u slučaju poraza na referendumu koji se održava 4. prosinca i kojim želi smanjiti ulogu Senata i moći regionalnih vlada.

Obama je branio i TTIP, ugovor koji se želi sklopiti između SAD-a i EU-a,  kazavši među ostalim da bi on povećao standarde oko radničkih prava i prava potrošača, kao i zaštite okoliša.

"Zbog svega toga SAD ostaje odlučan da provede do kraja pregovore o TTIP-u", rekao je.

Međutim, sudbina tog sporazuma je upitna jer oba kandidata za Bijelu kuću, i demokratska Hillary Clinton i republikanski Donald Trump, imaju prema njemu rezerve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter