Obama se sastao s papom Franjom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo primio je u petak ujutro u Vatikanu američkog predsjednika Baracka Obamu, što je njihov prvi susret nakon što je novi Papa izabran u ožujku 2013.

Obama, kojem je to drugi posjet Vatikanu nakon što ga je u srpnju 2009. primio Benedikt XVI., trebao bi s papom Franjom razgovarati o borbi protiv nejednakosti, velikim svjetskim krizama te pitanjima vezanim uz društvo u SAD-u. "Dobrodošli, gospodine predsjedniče", rekao je Papa na engleskom primajući Obamu, koji je dvaput zahvalio na dobrodošlici.

"Divim vam se", rekao je Obama Papi.

U intervjuu talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera u broju od četvrtka, Obama je kazao da je papa Franjo "veliki moralni autoritet".

Obama bi se potom trebao sastati i s predsjednikom Giorgiom Napolitanom i premijerom Matteom Renzijem.  Odnosi Italije i SAD-a vrlo su bliski, ocjenjuje agencija France presse, iako je Rim oprezan u sankcioniranju Moskve zbog Ukrajine, radi svojih ekonomskih interesa. Pred sastanak s Obamom, Papa je u četvrtak ujutro pred gotovo 500 talijanskih zastupnika i devet ministara kritizirao opasnost od "korupcije" koja prijeti političkoj klasi kad se "udaljava od naroda".

Na misi u bazilici Svetog Petra, prije nego će ugostiti Obamu, Franjo je opisao opasnosti koje prijete općenito političarima aludirajući neizravno na talijansku političku klasu često kritiziranu zbog svojih povlastica i neučinkovitosti. To je prvi put da Papa prima na misi veliki dio talijanskih zastupnika. Napao je vladajuću klasu svaki put kad se "udaljuje od naroda, zatvara u vlastitu skupinu, stranku, unutarnju borbu", čineći od svojih pripadnika "ljude tvrda srca". "Od običnih grešnika postaju korumpirane osobe", kazao je on.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter