Obama se dopisivao s iranskim predsjednikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je u nedjelju da je razmijenio pisma s iranskim predsjednikom Hasanom Ruhanijem i upozorio ga da njegova suzdržanost u pogledu udara na Siriju ne znači da je ublažena i američka prijetnja uporabom sile u slučaju da treba spriječiti Iran da izradi nuklearno oružje.

"Mislim da Iranci razumiju da je za nas nuklearno pitanje važniji problem od kemijskog oružja", rekao je američki predsjednik u nedjelju u intervjuu na američkom tv-kanalu ABC i prvi puta potvrdio da je kontaktirao s Ruhanijem. "Kontaktirali smo, nismo izravno razgovarali", rekao je Barack Obama. Na pitanje radi li se o pismima, predsjednik Obama je potvrdio.

Američki predsjednik je istaknuo razliku između problema sirijskog kemijskog oružja i iranskog nuklearnog pitanja. "Prijetnja Izraelu, koju predstavlja iranski nuklearni program, bliža je našim interesima. Nuklearna utrka u regiji bi bila iznimno destabilizirajuća", rekao je. "Čini mi se da su Iranci razumjeli da to što nismo napali Siriju, ne znači da nećemo napasti Iran", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter