Obama: SAD će prevladati nove terorističke prijetnje

Barack Obama (AFP)
Barack Obama (AFP)

Predsjednik Barack Obama obećao je u nedjelju navečer u svom rijetkom obraćanju iz Ovalnog ureda, kako će Sjedinjene Države prevladati novi teror prijetnji koji nastoji "otrovati umove" u Americi i širom svijeta.

- Znam da se nakon toliko rata mnogi Amerikanci pitaju jesmo li suočeni s rakom za koji nema lijeka, rekao je i dodao: "Prijetnja od terorizma je realna, ali ćemo je prevladati".

Obamin govor dolazi nakon pucnjave u srijedu u San Bernardinu u Kaliforniji, u kojoj je poginulo 14 ljudi, a ranjena 21 osoba. Vlasti su priopćile da je napad izvršio par od koga se ženska osoba preko Facebooka obvezala na vjernost Islamskoj državi i njezinim vođama.

Obama je rekao da, iako nema dokaza da su počinitelji bili u režiji terorističke mreže iz inozemstva, ili da su dio šire zavjere, "njih dvoje su otišli tamnim putem radikalizacije.

"To je čin terorizma sračunat da ubija nevine ljude", rekao je u 13-ak minuta obraćanja.

On nije najavio značajne promjene u strategiji i nije ponudio nikakav novi recept za politiku pobjede nad Islamskom državom. Istaknuo je kako ima povjerenja u aktualni pristup, te naglasio da nema lakog rješenja za zaustavljanje ekstremističke skupine.

Obama je pozvao na reviziju programa izuzeća od viza za ljude koji traže da dođe u SAD-u i rekao da će tražiti od privatnih tvrtki i čelnika zaduženih za provedbu zakona da rade zajedno kako bi spriječili potencijalne napadače da se skrivaju uz pomoć tehnologije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter