Obama: Rusija će zaglaviti u močvari

Barack Obama (CNP)
Barack Obama (CNP)

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak Rusiju da će njezini zračni udari u Siriji kojima želi poduprijeti sirijskog predsjednika Bašara al Asada samo učiniti da »zaglavi u močvari« iz koje će se teško izvući.

»Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Asada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići«, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. Rusiju će zračni udari u Siriji samo oslabiti, smatra američki predsjednik.

On kaže da Rusija ne razlikuje Islamsku državu i umjerenu sunitsku oporbu, te stoga ruska politika tjera umjerenu oporbu u ilegalu dok istovremeno osnažuje Islamsku državu.

»Za Rusiju svi su oni teroristi«, rekao je, dodajući da je to »recept za katastrofu«. Ruski zračni udari »protiv umjerene oporbe bit će kontraproduktivni«, kaže Obama te dodaje da je moguće pronaći s Moskvom političko rješenje samo ako Rusija prizna da Asad treba otići.

Rusija je u petak treći uzastopni dan bombardirala ciljeve u Siriji ali uglavnom gađajući područja koja nisu pod kontrolom Islamske države za koju Moskva kaže da joj je cilj.SAD su čvrste u svom stajalištu da je problem u Siriji Asad, kaže Obama. »Problem je Asad i njegovo nasilje nad sirijskim narodom, to se mora prekinuti«, kaže američki predsjednik.

Naglasio je također da ne želi pretvoriti sirijski građanski rat u »posredni rat« između SAD-a i Rusije. »To nije nekakvo natjecanje supersila«, rekao je.Obama je kazao da ne dvoji o humanitarnoj katastrofi u Siriji ali da je iz ranijih ratova naučio da vojni angažman SAD-a, kakav mu god opseg bio, neće riješiti političke probleme u nekoj zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter