Obama: Republikanci opsjednuti rušenjem Obamacarea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je rekao da su republikanci opsjednuti rušenjem njegove zdravstvene reforme i pritom izravno prozvao njihova vođu Johna Boehnera te ih optužio za paralizu vladinih ustanova koja će biti tim gora što dulje bude trajala i koja će naštetiti cijelom svijetu.

Boehner, predsjednik Predstavničkog doma u kojem republikanci imaju većinu, neće dopustiti glasanje o proračunu i ukinuti blokadu jer ne želi razbjesniti "ekstremiste" u svojoj stranci, rekao je Obama u Rockvilleu (savezna država Maryland), prenose agencije.

Financijska blokada vladinih ustanova i agencija traje od utorka, 1. listopada, kada je nastupila nova fiskalna godina jer zastupnici nisu izglasali proračun.

Jedini razlog što je vlada u blokadi jest "republikanska opsesija" rušenjem povoljnog zdravstvenog sustava, rekao je predsjednik i zatim poručio da je on jednako uporan u obrani toga zakona, javlja Reuters.

"Republikanska opsesija zdravstvenim zakonom čini se jedina je stvar koja Republikansku stranku drži na okupu", poručio je Obama u govoru na gradilištu.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade od ponedjeljka, ali samo ako se na godinu dana odgodi primjena tog zakona, popularno zvanog Obamacare. Senat, u kojem su pak demokrati u većini, to je odbio i proračun nije izglasan.

Ako se nastavi američka financijska blokada "cijeli će svijet imati problema", rekao je Obama u Rockvilleu te poručio "Izglasajte (proračun), zaustavite tu komediju i okončajte tu paralizu", javlja agencija AFP.

Zbog blokade, stotine tisuća vladinih dužnosnika na prisilnom su neplaćenom dopustu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter