Obama rekao Malikiju da SAD želi otvoren Irak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama rekao je iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju u petak da Sjedinjene Države žele otvoren i napredan Irak bez nasilja, javljaju svjetske agencije.

Nakon privatnog razgovora u Ovalnom uredu Bijele kuće, predsjednik Obama je rekao novinarima da SAD želi da Irak donese izborni zakon da bi Iračani o svojim razlikama mogli raspravljati politički a ne nasilno, prenosi Reuters.

Maliki je u odgovoru rekao da želi da se izbori raspisani za sljedeću godinu održe po planu i da je potpuno suglasan s Obamom u vezi s potrebom mirnog rješenja u Iraku, gdje je po procjenama ove godine poginulo 7.000 civila.

Obama je kazao da je s Malikijem razgovarao o tome kako suzbiti djelovanje al-Kaide u Iraku.

Upozorivši na pojačano djelovanje te ekstremističke mreže, američki predsjednik je rekao pred novinarima da je sa svojim gostom "puno razgovarao o zajedničkoj suradnji u borbi protiv te terorističke organizacije", prenosi France presse.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka Obame i Malikija kaže se da su se SAD i Irak dogovorili o hitnoj potrebi za dodatnom opremom iračkim snagama za borbu protiv ogranaka al-Kaide u udaljenim dijelovima Iraka.

Iračko izaslanstvo potvrdilo je pritom da će se striktno držati pravila o korištenju te opreme, naglašava se u zajedničkoj izjavi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter