Obama priznao sirijsku oporbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države priznale su sirijsku oporbenu koaliciju, ali su pobunjenike iz Fronte al-Nosre uvrstile na svoj popis terorističkih organizacija, dok je u alavitskom selu u središtu zemlje ubijeno od 125 do 150 ljudi, prenose agencije.

Nakon Francuske, Velike Britanije, Turske i Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, američki predsjednik Barack Obama objavio je u utorak da i SAD priznaje koaliciju kao legitimnog zastupnika Sirijaca.

- Odlučili smo da sirijska oporbena koalicija sada okuplja dovoljan broj skupina da u dostatnoj mjeri odražava i zastupa sirijski narod da bismo je smatrali legitimnim zastupnikom Sirijaca, rekao je Obama za američku televiziju ABC.

No, usprkos priznavanju koalicije, SAD nema namjeru dopremati joj oružje, rekli su čelnici Obamine administracije.

Istog dana u Siriji je između 125 i 150 osoba ubijeno i ranjeno u pucnjavi i u eksplozijama u Akrabu, alavitskom selu u središtu zemlje, rekao je za agenciju France Presse Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) koji je ranije izvijestio o napadima.

Akrab se nalazi u pokrajini Hami, blizu Hule, gdje je 25. svibnja ubijeno 108 ljudi. UN je tada rekao da postoji snažna sumnja da je taj pokolj počinila provladina milicija šabiha i osudio je režim.

SAD je Frontu al-Nosru, koju smatraju dijelom iračke al-Kaide, stavio na popis međunarodnih terorističkih organizacija i blokirao imovinu dvojice njezinih vođa, Iračanina Majsara Ali Muse Abdulaha al-Džuburija i Sirijca Anasa Hasana Hataba.

U utorak je u sukobima diljem zemlje poginulo najmanje 79 ljudi, po privremenom izvješću SOHR-a, koje ne uzima u obzir žrtve u Akrabu.

U gotovo 21 mjesec krize SOHR je zabilježio više od 42.000 mrtvih.

U takvim prilikama, UN-ovo visoko povjerenstvo za izbjeglice objavilo je da je broj sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama i u Sjevernoj Africi premašio pola milijuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter