Obama pozvao šefove stranaka Kongresa na razgovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je šefove glavnih stranaka u Kongresu u srijedu u Bijelu kuću na razgovor o proračunu i dugu, objavili su glasnogovornici drugog dana blokade vlade.

Glasnogovornica Bijele kuće Amy Brundage rekla je da je Obama pozvao republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, čelnika demokratske većine Senata Harryja Reida i šefove manjina dvaju domova Nancy Pelosi i Mitcha McConnella da bi razgovarali o potrebi okončanja paralize države i podizanja limita zaduženja.

Boehnerov glasnogovornik Brendan Buck je potvrdio tu informaciju i precizirao da je sastanak predviđen za 23.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Pošto demokratska većina Senata i republikanska oporba koja dominira Zastupničkim domom nisu izglasale proračun, u utorak ujutro je nastupila djelomična blokada vladinih agencija. Pojavljuje se novi rok u pogledu podizanja legalnog limita zaduženja države. Ako ga ne odobri Kongres, SAD bi se mogao naći u situaciji bez presedana kada 17. listopada ne plati dug, što bi moglo ugroziti svjetsko gospodarstvo, tvrdi demokratska izvršna vlast.

Republikanci, koji se protive Obaminu zakonu o zdravstvenom osiguranju, odbili su izglasati proračun i zaprijetili povezati to pitanje s pitanjem o podizanju limita duga. Obama je ponovio da se o reformi zdravstva ne može pregovarati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter