Obama pozvao Putina da surađuje s Ukrajinom

Barack Obama (Reuters)
Barack Obama (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da ruski predsjednik Vladimir Putin mora priznati novu ukrajinsku vladu i surađivati s njom te zaustaviti "provokacije" uz ukrajinsko-rusku granicu ili će se u suprotnom suočiti s oštrijim sankcijama skupine G7 najrazvijenijih država svijeta.

"Vidjet ćemo što će gospodin Putin učiniti u iduća dva, tri, četiri tjedna, a ako ostane na istom putu, već smo naznačili koje smo akcije spremni poduzeti", rekao je Obama na konferenciji za novinare na kraju summita G7.

Činjenica da su se ruske snage djelomično povukle s granice i da Rusija ne destabilizira svoga susjeda "otvoreno i eksplicitno" ne znači "da si možemo priuštiti tri, četiri ili šest mjeseci nasilja i sukoba u Ukrajini", dodao je. Američki predsjednik je dodao da bi volio kada bi Francuska odustala od prodaje nosača helikoptera Mistral Rusiji. Rekao je i kako "nema dvojbe" da će u petak vidjeti Putina na obljetnici iskrcavanja u Normandiji u Francuskoj.

Cameron Putinu: Prestanite se miješati u Ukrajinu i surađujte s Porošenkom

Britanski premijer David Cameron poručio je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se Moskva prestane miješati u Ukrajinu i surađuje s novoizabranim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Govoreći nakon njihova sastanka u Parizu, Cameron je rekao da je Putinu "prenio niz vrlo jasnih i čvrstih poruka" kako je diplomatsko rješenje ukrajinske krize moguće ako Rusija pomogne smiriti stanje.

"Status quo, sadašnje stanje je neprihvatljivo i mora se promijeniti", izjavio je Cameron. "Rusi moraju na prikladan način priznati i surađivati s novim predsjednikom. Potrebno je smiriti stanje, ušutkati oružje i zaustaviti prelaske ljudi preko granice. Potrebni su nam koraci na tim frontovima", istaknuo je.

"Imamo priliku za uspješnu, mirnu i stabilnu Ukrajinu, posebno sada nakon predsjedničkih izbora", dodao je.

Velika Britanija je u srijedu optužila Rusiju da potiče nemire na istoku Ukrajine "bujicom dezinformacija" i pozvala Moskvu da utječe na proruske separatiste kako bi prekinuli sukobe s vladinim snagama.

Suočen s domaćim kritikama da je pasivan glede Ukrajine, francuski predsjednik Francois Hollande trebao bi o ukrajinskoj krizi u četvrtak navečer na radnoj večeri u Parizu razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a na drugoj večeri kasnije se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter