Obama poziva na smanjivanje deficita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demokrati i republikanci u americkom Kongresu u ponedjeljak su nastavili nadmetanje s vrlo razlicitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, koji mogu nastupiti vec iducega tjedna, izvijestio je online The New York Times.

Malo manje od tjedna dana prije 2. kolovoza, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuca milijardi dolara, celnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja proracunskog deficita, ne pokazujuci spremnost za kompromis.

Celnici vecinskih republikanaca u Predstavnickom domu u srijedu su podnijeli na usvajanje plan u dvije faze, prema kojem bi se limit duga odmah podigao za tisucu milijardi dolara a iduce bi godine drugo povecanje ovisilo od sposobnosti zajednickog kongresnog odbora da dogovori dodatno smanjenje deficita.

No, celnici Senata, kojeg kontroliraju demokrati, odbacili su prijedlog kao neupotrebljiv i ponudili vlastiti plan kojim bi se deficit smanjio za 2,7 tisuca milijardi dolara.

Senatski plan podržao je predsjednik Barack Obama, koji ce se u ponedjeljak navecer, po istocnoamerickom vremenu, obratiti naciji zbog problema duga. Obama ce govoriti o "izbjegavanju prekida otplate duga i najboljem pristupu smanjenju deficita".

Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagace diljem svijeta, rušeci vrijednost dionica i dolara i gurajuci zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu, te dodatno ojacavši švicarski franak.

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer se još uvijek ne nazire dogovor izmedu Bijele kuce i republikanaca u Kongresu o povecanju razine dozvoljenog zaduživanja države. Ako ne postignu dogovor do 2. kolovoza, vlada nece imati dovoljno sredstava za placanje svih racuna, što bi naštetilo financijskim tržištima.

„Pratite li svu retoriku i sve što se piše, 2. kolovoz mogao bi za financijska tržišta biti jedan od najgorih dana ikada, ako se ne postigne dogovor. No, tržište ipak ne reagira tako dramaticno. Politicari su politicari no, kada dodu na rub ponora, nece skociti. Povecat ce razinu dozvoljenog zaduživanja države", smatra Hank Smith, direktor u tvrtki Haverford Trust.


Podijeli: Facebook Twiter