Obama potpisao savezni i vojni proračun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u četvrtak dvogodišnji proračun koji je ranije ovoga mjeseca dogovoren u Kongresu.

Zakon o proračunu jedan je od sedam zakona koje je potpisao Obama tijekom odmora s obitelji na Havajima.

Senat je 18. prosinca usvojio proračun koji će smanjiti rizik od automatskog prekida plaćanja i blokade saveznih financija.

Dogovorili su ga demokratski senator Patty Murray iz države Washington i Paul Ryan, republikanac iz Wisconsina i predsjednik Odbora za proračun.

Obama je potpisao i zakon o izdvajanjima za nacionalnu obranu u fiskalnoj 2014. koji osigurava 552,1 milijardu dolara vojnog proračuna i dodatnih 80,7 milijardi dolara za rat u Afganistanu i druge operacije u 2014.

Sredstva će osnažiti kapacitete Pentagona za uništavanje sirijskog kemijskog oružja, a Bijeloj kući olakšati prebacivanje zatvorenika iz vojnog zatvora Guantanamo na Kubi u zemlje koje su ih spremne prihvatiti.

Zakon također sadržava nekoliko mjera za promjenu načina na koji vojno pravosuđe tretira spolna napastovanja.

Saveznim proračunom određeno je koliko će novca vlada moći potrošiti u iduće dvije godine. Njime je, barem se sada tako čini, okončana trogodišnja teška stranačka borba oko savezne potrošnje, poreza i Obamina zakona o zdravstvenom osiguranju koja je zemlju dvaput dovela do ruba prezaduženosti.

Ocijenjen umjerenim, proračun umanjuje učinak automatskog prekida plaćanja tako što predviđa dodatne 63 milijarde dolara ako rashodi premaše predviđenu razinu u 2014. i 2015.

Njime se izbjegava povećanje poreza, što je važno republikancima, i osigurava više novca za obrazovanje i ostale domaće programe što su tražili demokrati.

Prihodi se povećavaju dizanjem naknada za sigurnost na aerodromima, smanjenjem povlastica umirovljenih saveznih službenika i dijela vojnih mirovina.

No, nije predviđeno produženje naknada za nezaposlene na čemu je ustrajao Obama, pa će 1,3 milijuna ljudi ostati bez njih kada im u subotu postojeće isteknu.

Zastupnici će tek morati dogovoriti prag saveznog duga, što bi, ako ostane na sadašnjih 16,7 bilijuna dolara, SAD moglo ponovno izložiti riziku neplaćanja proračunskih obveza.

Konzervativni republikanci smatraju da su propustili priliku značajno smanjiti proračunski deficit koji je iznosio 680,3 milijarde dolara u fiskalnoj godini koja je završila 30. listopada.

No, pred Kongresom je sada zadatak odobriti razinu proračunskih izdataka koji bi za 2014. trebali iznositi 1,012 bilijuna dolara (1012 milijardi dolara), a za 2015. 1,014 bilijuna.

Bez toga bi 15. siječnja moglo doći do djelomične blokade savezne vlade, kao što se dogodilo 16 dana u kolovozu kada su republikanci blokirali donošenje proračuna da bi odgodili predsjednikov potpis na novi zakon o zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare.

Administracija je upozorila Kongres da vlada u veljači možda neće moći zaduživati ako zastupnici ne povećaju prag zaduženja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter