Obama otkazao susret s Putinom zbog Snowdena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama otkazao je svoj planirani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se trebao održati sljedećeg mjeseca u Moskvi, frustriran zbog azila koji je Rusija dala odbjeglom američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu, objavila je Bijela kuća.

Istovremeno, Putinov savjetnik za vanjsku politiku rekao je da je Obamina odluka razočaravajuća i potvrdio da je povod bio spor oko Snowdena, bivšeg ugovornog zaposlenika američke obavještajne službe. Juri Ušakov novinarima je također rekao da i dalje vrijedi poziv Obami da posjeti Rusiju.

Obamina administracija u više je navrata izražavala razočaranje zbog privremenog azila zviždaču Snowdenu i odbijanjem Rusije da ga izruči SAD-u radi suđenja za špijunažu.

Bijela kuća ističe suradnju s Moskvom u nizu pitanja, kao što su Afganistan, Iran, Sjeverna Koreja i sprječavanje širenja nuklearnog oružja. No, ističe da razočaranje izostankom napretka na drugim područjima, kao i zbog načina na koji je Rusija vodila slučaj Snowden, opravdava odgodu summita.

- Uzimajući u obzir izostanak napretka u pitanjima poput obrambenog štita i kontrole naoružanja, trgovinskih odnosa, globalne sigurnosti i građanskih sloboda u posljednjih 12 mjeseci, izvijestili smo rusku vladu da bi bilo konstruktivnije da odgodimo summit kada budemo imali više rezultata, priopćila je Bijela kuća.

- Razočaravajuća odluka Rusije da pruži privremeni azil Edwardu Snowdenu također je bila faktor koji smo uzeli u obzir procjenjujući trenutno stanje bilateralnih odnosa, navodi u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Dodao je da Obama sada planira stati u Švedskoj na putu na summit G20 u Sankt Petersburgu početkom rujna. Američki predsjednik je ranije potvrdio da će ići na sastanak na vrhu skupine G20. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter