Obama optužio republikanace za "ideološki rat"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je krivnju za blokadu financiranja države svalio na republikance i "ideološki rat" koji vode s prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti, te zastupnike u Kongresu pozvao da glasaju za proračun.

"Blokirali su vladu zbog ideološkoga rata, jer žele milijunima Amerikanaca uskratiti zdravstvenu zaštitu", rekao je u govoru ispred Bijele kuće. 

Obama je republikance upozorio i da ne bi smjeli iduću važnu odluku, a riječ je o podizanju plafona za vladino zaduživanje što će biti sredinom listopada, uvjetovati ni promjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti niti za postizanje kakva drugog političkog cilja. Kongres se mora prestati na taj način služiti krizom, rekao je.

"Nikomu neću dopustiti da blati dobro ime Sjedinjenih Američkih Država samo da bi naknadno mijenjao završene izbore ili izvukao neku ideološku korist". Po Obaminim riječima, razorna bi bila nemogućnost otplate dugova koja bi nastupila ne podigne li Kongres plafon zaduživanja koji je sada 16,7 bilijuna dolara i koji će biti dosegnut za manje od tri tjedna.

"Da sada odu do kraja i prisile Sjedinjene Države da prvi put u svojoj povijesti objave kako ne mogu otplaćivati dug, to bi bilo znatno opasnije od blokade vlade, a već je ta blokada loša. To bi bila blokada gospodarstva", upozorio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter