Obama ne da Amerikancima na Mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neil Armstrong, prvi covjek koji je 21. srpnja 1969. stupio na Mjesec, osudio je odluku americkog predsjednika Baracka Obame da otkaže NASA-in program povrataka na Mjesec, rekavši da je taj potez razoran za napore SAD-a u svemiru.

Otvoreno pismo zapovjednika Apolla 11, Neila Armstronga, takoder je potpisao zapovjednik Apolla 17 Eugene Cernan, posljednji astronaut koji je hodao Mjesecom, te zapovjednik Apolla 13 Jim Lovell. On i njegova posada ovoga tjedna obilježavaju 40. obljetnicu glasovitog leta, na kojem je kvar sprijecio spuštanje na Mjesec i ugrozio živote astronauta, ali se kapsula Apolla 13 ipak sretno vratila na Zemlju.

Armstrongovo pismo dano je na objavu NBC Newsu samo dva dana prije Obamina posjeta Svemirskom centru Kennedy na Floridi, radi sudjelovanja na summitu o politici americkog svemirskog programa. Ocekuje se da ce Obama na tom skupu iznijeti svoju viziju buduceg razvoja NASA-e.

Najproturjecniji dio Obamine politike je otkazivanje programa Constellation, u koji je vec uloženo 10 milijardi dolara. Program je trebao razviti novu generaciju raketa-nosaca Ares i svemirske letjelice Orion za slanje astronauta u Zemljinu orbitu i izvan nje.Zamišljeno je da ta letjelica zamijeni dotrajalu flotu NASA-inih space shuttleova koji krajem ove godine trebaju otici u mirovinu, odnosno u tehnicke muzeje.

Postupajuci prema savjetima neovisnog panela strucnjaka, Obamina je administracija odlucila da program Constellation ne može ispuniti ciljeve NASA-e u zadanim rokovima, pa je u prijedlogu proracuna za iducu godinu taj program odgoden do daljnjega, a težište premješteno na razvoj tehnologije i buduca istraživanja.

Otkazivanje Constellationa može voditi do otpuštanja tisuca radnika u nekim od najvecih kooperanata svemirskog programa kao što su Lockheed Martin, Boeing i ATK.

Armstrong i njegove kolege astronauti u pismu podsjecaju da ce americki svemirski napori iducih godina ovisiti o Rusiji za transport na Medunarodnu svemirsku postaju (ISS), uz cijenu vecu od 50 milijuna dolara po sjedalu.

Armstrong, Cernan i Lovell isticu da Amerika, ako želi ostati vodeca u svemiru, mora ustanoviti program koji ce joj dati najbolje izglede da ispuni taj cilj.


Podijeli: Facebook Twiter