Obama: NATO mora jačati ukrajinsku vojsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NATO treba pomoći jačanju ukrajinske vojske i vrata ostaviti otvorenima za nove članice kako bi se suprotstavile ruskoj agresiji, poručio je američki predsjednik Barack Obama u srijedu u govoru održanom u Tallinnu gdje je kritizirao ponašanje Rusije i obećao razoriti Islamsku državu na Bliskom istoku.

Obama je govor održao u Tallinnu, za posjeta Estoniji, jednoj od tri baltičke države, koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza, a danas su, za razliku od Ukrajine koja to nije, članice NATO-a, poručivši da će NATO stati uz njih, prema načelu zajedničke obrane, usudi li ih se Rusija taknuti. Dan prije otvaranja summita NATO-a u Newportu u Walesu, optužio je Rusiju za "besraman napad" na Ukrajinu koja se pet mjeseci bori protiv proruskih separatista, a kojima Moskva pomaže oružjem i ljudima.

"NATO mora dati konkretna obećanja da će pomoći Ukrajini modernizirati i ojačati njezine sigurnosne snage. Moramo učiniti više da pomognemo drugim partnerima NATO-a, uključivo Gruziji i Moldovi, da ojačaju svoje obrane", rekao je. Gruzija je u srijedu rekla da će tražiti pozivnicu za NATO na summitu ovog tjedna. "Tražit ćemo pozivnicu za članstvo u NATO-u. Međutim, razumijemo da se .. odluke donose na puno kompliciraniji način", rekao je predsjednik Georgij Margvelašvili. Nakon sastanka s liderima triju baltičkih zemalja Obama je ponovio da NATO neće odstupiti od načela "otvorenih vrata" prema zemljama koje ispune "naše standarde i koje mogu smisleno pridonositi zajedničkoj sigurnosti". Washington će nastaviti nuditi uvježbavanje i pomoć ukrajinskoj vojsci da pobijedi u ratu, rekao je Obama. Nije izravno ponudio ulazak Ukrajine u Savez čime bi zacijelo razbjesnio Rusiju, piše agencija Reuters. Ukrajina je u srijedu nazvala Rusiju "terorističkom državom" i jedinim krivcem za sukob na svojem istoku.

Prekid vatre u Ukrajini moguć je samo ako se Rusija prestane "pretvarati" da se ne upliće u sukob i prestane onamo slati svoje vojnike i oružje, rekao je Obama ranije na tiskovnoj konferenciji. Ukrajina je u srijedu objavila da je njezin predsjednik Petro Porošenko s ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio "režim prekida vatre" u sukobu ukrajinskih snaga s proruskim separatistima, što je Kremlj opovrgnuo porukom da nije bilo dogovora o primirju jer Rusija nije strana u ukrajinskom sukobu.

"Realno političko rješenje ne može se postići ako Rusija kaže nastavit ćemo slati tenkove i vojnike i oružje i savjetnike prikrivajući ih kao separatiste i ako je za njih jedino moguće rješenje da Ukrajina prepusti svoj teritorij ili suverenitet", rekao je Obama ranije na tiskovnoj konferenciji. Rusija niječe da šalje oružje i vojnike na istok Ukrajine, rusofono područje u kojem je secesionistička pobuna većinskog proruskog stanovništva počela u travnju i dosad odnijela više od 2.600 života u tom sukobu što je izazvao najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata. U svome je govoru Obama pozvao europske države da povećaju izdvajanja za troškove zajedničke obrane, jer samo četiri od 28 članica Saveza izdvajaju dva posto BDP-a za obranu.

Osim Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Grčke to je i Estonija, što je također razlog zašto je upravo nju Obama odabrao za posjet prije početka summita. Zabrinutost da bi se Rusija mogla proširiti prema Baltiku, gdje živi ruska zajednica, Obama je u govoru nastojao umiriti porukom da NATO neće oklijevati zaštititi jednu od svojih članica, čak i na periferiji Saveza.

"Bit ćemo ovdje za Estoniju. Bit ćemo i za Latviju. Bit ćemo za Litvu. Već ste jednom izgubili neovisnost. S NATO-om se takvo što više nikada neće dogoditi", poručio je Obama. U Latviji živi oko 26 posto Rusa, u Litvi manje od šest posto, a u Estoniji su oni četvrtina stanovništva. Obama je odbacio kritike da europske i američke sankcije ne djeluju i ustvrdio da je Rusija već u recesiji i da trpi njezino gospodarstvo i njezina valuta, a kapital bježi iz zemlje. Europska unija trebala bi u petak objaviti nove sankcije Moskvi, a očekuje se da i SAD donese slične mjere.

Na konferenciji za novinare održanoj tijekom jednodnevnog posjeta Estoniji Obama je obećao da će se boriti protiv Islamske države (IS) sve dok ta teroristička skupina ne prestane biti sila na Bliskom istoku te da će tražiti pravdu za smrt američkog novinara Stevena Sotloffa. Priznao je da će trebati vremena za uništenje sunitske radikalne skupine IS jer u Siriji je vakuum vlasti, a obilje je borbenih skupina izraslih u borbi iz Al Kaide u iračkom ratu. Zato treba stvoriti koalicije i to s lokalnim sunitskim zajednicama, rekao je Obama i poručio jasno: "Oni koji pogriješe nanoseći zlo Amerikancima naučit će lekciju jer mi nećemo zaboraviti, naša je ruka duga i pravda će biti zadovoljena". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter