Obama nametnuo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Barack Obama (Arhiva)
Barack Obama (Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je uvođenje novih proširenih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog programa, nekoliko tjedana nakon što je ona lansirala raketu dugog dometa.  Budući da je Sjeverna Koreja odbila zaustaviti svoj nuklearni program, zakon je lako prošao prošli tjedan u Kongresu.

Sankcijama će se nastojati onemogućiti priljev novca potrebnog za razvoj manjih nuklearnih bojnih glava. SAD i Kina pregovaraju oko rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o novim sankcijama a Kina smatra da bi neke od mjera mogle naštetiti sjevernokorejskoj ekonomiji. Sankcije znače da svatko tko podržava režim u Pyongyangu kada se radi o njegovom nuklearnom i raketnom programu, posebno financijski, može biti kažnjen od strane SAD-a. Sankcije uključuju i mjere protiv svakog tko je uključen u kibernetičke napade ili kršenja ljudskih prava.

Sjeverna Koreja nedavno je ispalila raketu dugog dometa, a državna televizija objavila je da je "Sjeverna Koreja uspješno plasirala satelit u orbitu". Jutro nakon lansiranja, Obama je rekao. "To je autoritaran režim. Provociraju. Opetovano krše rezolucije UN-a, testiraju i proizvode nuklearno oružje, a sada nastoje usavršiti svoj sustav nuklearnog oružja". "Ovo je prvi zakon koji isključivo cilja Sjevernu Koreju, a donesen je neobi?no brzo. Očekujemo da će SAD-u osigurati platformu da se donesu jake i učinkovite mjere (protiv Sjeverne Koreje)", rekao je ministar vanjskih poslova Južne Koreje. (H)


Podijeli: Facebook Twiter