Obama izjavama nije utjecao na britanske birače

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protivnici članstva Velike Britanije u Europskoj uniji u posljednja dva tjedna postupno su prešli u vodstvo, pokazala je anketa YouGova koja ukazuje i na to da poziv američkog predsjednika Baracka Obame Britancima da na referendumu 23. lipnja glasaju za ostanak u EU-u nije urodio plodom.

Online anketa provedena za Times 25. i 26. travnja pokazala je da je broj Britanaca koji bi u ovom trenutku glasali za izlazak iz EU-a porastao za tri posto u odnosu na nedavno provedeno istraživanje i iznosi 42 posto. Po zadnjem sličnom istraživanju provedenom od 12. do 14. travnja broj zagovornika ostanka zemlje u EU-u povećao se za jedan posto i sada iznosi 41 posto.

Predsjednik Barack Obama u petak je upozorio Britance da će, kada je posrijedi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama biti "na kraju repa" ukoliko odluče izići iz EU-a, što je bilo vrlo snažno upozrenje koje su zagovornici ostanka pozdravili.

"Neki su Obaminu izjavu ocijenili kontraproduktivnom. Ovo istraživanje upućuje na to da Obama nije ni na koji način potaknuo povećanje broja zagovornika ostanka u EU-u", ocijenio je direktor YouGova Anthony Wells.

"Nije utjecao na promjenu, nije utjecao na drukčije razmišljanje, zapravo nije pridonio nikakvoj promjeni", smatra Wellsa. "Već mjesecima imamo izjednačen rezultat i čini se da na to ništa ne može utjecati."

"Britanci vole Obamu, no to nije dovoljno da izmijene svoje čvrsto stajalište o tome treba li Britanija izići iz EU-a", rekao je Wells. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter