Obama imenovao Johna Kerryja državnim tajnikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u petak imenovanje demokratskog senatora Johna Kerryja na mjesto državnog tajnika, umjesto Hillary Clinton.

Obama je Kerryja nazvao "savršenim izborom" za buduće vođenje američke diplomacije, nakon što je prošli tjedan iz igre ispala američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice. Obama je rekao da od Senata očekuje brzu potvrdu imenovanja Kerryja.

"Okrećemo novu stranicu nakon desetljeća rata, a on shvaća da moramo upregnuti sve elemente američke moći", rekao je Obama na kratkoj konferenciji za tisak u Bijeloj kući, na kojoj je objavio imenovanje bivšeg predsjedničkog kandidata na čelo State Departmenta.

Kerry (69) je već 27 godina član senatskoga Odbora za vanjsku politku, a zadnjih šest je na čelu toga odbora.

Imenovanje Kerrya u kabinet je prvo otkako je Obama osvojio drugi predsjednički mandat, a uskoro se očekuje i imenovanje budućeg ministra obrane. To je Obama za sada odgodio, piše Reuters, zbog intenzivnog protivljenja nekadašnjem republikanskom senatoru Chucku Hagelu kojeg se smatralo najizglednijim kandidatom za nasljednika Leona Panette u Pentagonu.


Podijeli: Facebook Twiter