Obama ima 150 gay suradnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako još nije protekla ni polovica njegova prvog mandata u Bijeloj kuci, americki predsjednik Barack Obama imenovao je na vodece položaje u svojoj administraciji više službenika otvoreno homoseksualne orijentacije nego bilo koji drugi predsjednik u povijesti te države.

Primjerice, dosadašnji rekorder Bill Clinton, na vodecim je pozicijama u svojoj administraciji zaposlio 140 homoseksualnih osoba, ali tokom puna dva svoja mandata, dok je u Obaminom slucaju taj broj vec premašio 150 osoba.

Gay aktivisti zbog toga su medu Obaminim najcvršcim podupirateljima, bez obzira na njihovo golemo razocaranje nakon Obaminog povlacenja zabrane politike "Ne pitaj, ne govori", koja je americkoj vojsci branila regrutiranje muškaraca i žena otvoreno homoseksualne orijentacije.

Politika "Ne pitaj, ne govori" uvedena je pocetkom devedesetih, a njome se zabranjuje vojsci da ispituje svoje pripadnike o seksualnoj orijentaciji, ali i vojnicima zabranjuje otvoreno homoseksualno ponašanje.

Medu osobama homoseksualne orijentacije koje je Obama imenovao još nema gay osobe na ministarskom položaju, no gay aktivisti nadaju se da ce Obama uskoro napraviti i taj korak.

Zasad je najviši dužnosnik homoseksualne orijentacije John Berry, koji je na celnoj poziciji u Uredu kadrovskih poslova, koji nadgleda skoro dva milijuna federalnih zaposlenika u Sjedinjenim Državama.


Podijeli: Facebook Twiter