Obama i Rousseff o virusu zika

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama i brazilska predsjednica Dilma Rousseff sastali su se u Washingtonu i razgovarali o suzbijanju opasnoga virusa zika koji se pojavio u Brazilu i prijeti cijelom svijetu.

Dvoje lidera su se složili da je u borbi protiv virusa Zika neophodna suradnja i razmjena znanja i znanstvenog istraživanja, te da je izuzetno važno ubrzati rad na razvoju cjepiva i drugih tehnologija radi kontrole virusa, priopćila je Bijela kuća.

Brazil gubi bitku protiv širenja virusa zike, izjavila je Rousseff i pozvala na iskorjenjivanje komaraca u toj zemlji.

"Nemamo cjepivo i sve što zasad možemo raditi jest borba protiv komaraca koji prenose virus. Ona je pozvala Brazilce da uklone stajaću vodu u barama i otvorenim spremnicima koji su idealna mjesta za komarce.

U opasnosti su i Olimpijske igre, koje se ove godine u kolovozu održavaju u Rio de Janeiru.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniqueu i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije. Zika je posljednji virus koji prenose komarci koji je izbio posljednjih 20 godina iz te obitelji flaviviridae. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter