Obama i Romney imat će tri javne debate

Barack Obama i Mitt Romney u mrtvoj utrci za predsjednika SAD-a (Foto Reuters)
Barack Obama i Mitt Romney u mrtvoj utrci za predsjednika SAD-a (Foto Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney imat će tri javne debate prije predsjedničkih izbora 6. studenoga.

Prva debata je 3. listopada u Denveru i bit će posvećena unutarnjoj politici. Druga je 16. listopada u Hempsteadu u državi New Yorku, a treća i završna, koja će biti posvećena vanjskoj politici, zakazana je za 22. listopada u Boca Ratonu na Floridi.

Potpredsjednički kandidati Joe Biden i Paul Ryan debatirat će jednom, 11. listopada u Danvilleu u Kentuckyju.

Američki mediji javljaju da su obojica kandidata za predsjednika počela vježbati za debate. Senator Rob Portman iz Ohija razgovara s Romneyjem pretvarajući se da je Obama, a Obami Romneyja glumi senator John Kerry iz Massachusettsa.

Predizborne debate, koje uvijek privlače veliki broj gledatelja u SAD-u, ove bi godine mogle biti posebno važne jer ankete pokazuju da su kandidati u mrtvoj utrci. A oni će u debatama ublažiti ton i retoriku kako im ne bi "pobjeglo" nešto što bi im moglo smanjiti izglede 6. studenoga.

U prvoj debati, o unutarnjoj politici, kandidati će se naoružati brojevima, podacima i vizijama. Očekuje se da će Romney isticati da je nezaposlenost tri godine iznad osam posto i da je dug SAD-a 16 bilijuna dolara. On je do sada u kampanji zagovarao viziju male vlade, s manje propisa i većim prostorom za poslovanje.

Očekuje se da će Obama s druge strane reći da je stvoreno 4,6 milijuna radnih mjesta u privatnom sektoru od njegovog ulaska u Bijelu kuću, pošto je na kraju mandata njegovog prethodnika George W. Busha 800.000 ljudi na mjesec gubilo posao, i da je za 3.600 dolara smanjio porezna opterećenja prosječnim obiteljima.

Točke prijepora u debatama mogle bi biti i zdravstvena zaštita, istopolni brakovi, imigracija i pravo na pobačaj, pošto su to sve pitanja o kojima Obama i Romney imaju suprotna stajališta.

U posljednjoj debati posvećenoj vanjskoj politici, Obama bi mogao biti u prednosti budući da su mu Amerikanci davali visoke ocjene u anketama u tom segmentu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter