Obama i Hollande razgovarali o prisluškivanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande razgovarali su u ponedjeljak navečer o medijskim izvješćima da je američka obavještajna služba prisluškivala milijune francuskih državljana, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik (Obama) je s predsjednikom Hollandeom razgovarao o najnovijim napisima u tisku - od kojih su neki krivo prikazali naše aktivnosti, a neki potakli naše prijatelje i saveznike da sasvim legitimno postave pitanje o tome kako se ti (obavještajni) kapaciteti koriste", priopćila je Bijela kuća.

"Predsjednik je pojasnio da su Sjedinjene Države počele ponovno procjenjivati metode kojima se prikupljaju obavještajni podaci tako da dovedemo u ravnotežu legitimne sigurnosne interese naših građana i saveznika sa legitimnom zabrinutošću za privatnost koju dijele svi ljudi", dodaje se u priopćenju.

Bijela kuća kaže da su se Obama i Hollande dogovorili da će dvije zemlje nastaviti razgovarati o ovom pitanju kroz diplomatske kanale. Po pisanju Le Mondea, NSA je između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. prikupila 70,3 milijuna podataka o telefonskim razgovorima Francuza. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter