Obama drugi put priseže za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama prisegnut će u nedjelju i ponedjeljak na novu-staru dužnost prvog čovjeka Sjedinjenih Država na inauguraciji koja se odvija u puno tišoj, mirnijoj atmosferi od one povijesne prije četiri godine. Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Kako ovaj 20. siječnja pada na neradni dan, Obama će prisegnuti dvaput. Prvi put u nedjelju na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući kako bi se zadovoljile ustavne odredbe, a potom i u ponedjeljak javno.

Zbog visoke nezaposlenosti i teške bitke oko poreznih politika splasnula je euforija koja je obilježila Obaminu prvu inauguraciju 2009. kada je na krilima promjena izborio povijesnu izbornu pobjedu i postao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

Očekuje se da će Obama govoriti o potrebi postizanja političkog kompromisa gdje god je to moguće, imajući pritom posebno na umu žestoku borbu s republikanskom većinom u Predstavničkom domu oko "fiskalne litice" i smanjenja američkog vanjskog duga.

Obama će se dotaknuti i ciljeva koje si je zadao u drugom predsjedničkom mandatu - smanjenje deficita, kontrola naoružanja, reforme useljeničke politike i energetske politike dok bude držao govor koji tradicionalno nije vremenski ograničen i može trajati koliko god predsjednik želi.

Ukupni troškovi inauguralne svečanosti još se ne znaju, ali je većina novca prikupljena privatnim donacijama krupnih donatora i Obaminih pristaša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter