Obama: Diplomacija najbolji put u odnosima s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je opetovao da je diplomatski put "najbolji" u svezi s iranskim nuklearnim programom, dva dana nakon zaključenja okvirnog dogovora s Teheranom.

"Kao predsjednik i glavni zapovjednik oružanih snaga, siguran sam da je diplomatsko rješenje - uz potpun i dugoročan dogovor - daleko najbolji izbor. Za Sjedinjene Države, za naše saveznike i za svijet", istaknuo je Obama u svom tjednom obraćanju. Rekavši da očekuje "oštru raspravu" u SAD-u, obećao je da će Kongres - gdje mnogi njegovi republikanski protivnici ocjenjuju tekst temeljnog sporazuma iz Lausanne lošim - potanko obavještavati o "bitnim pitanjima dogovora". Kao što je učinio nekoliko sati nakon objave okvirnog dogovora u kojemu već 18 mjeseci pregovaraju Iran i velesile, Obama naglašava iznimno visoku razinu provjera kojima će Teheran biti podvrgnut.

"Bude li Iran varao, svijet će to znati. Vidimo li nešto sumnjivo, provjerit ćemo", rekao je. "Ovaj dogovor se ne temelji na povjerenju, nego na neviđenim provjerama". Po tekstu koji su zaključili Teheran i skupina 5+1 (SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Njemačka), Iran mora znatno smanjiti broj svojih centrifuga u zamjenu za ukidanje sankcija. Ovaj dogovor je velik uspjeh u rješavanju dvanaestogodišnje međunarodne krize, ali Zapad upozorava da se sve može dovesti u pitanje ne bude li Teheran poštovao dogovor. Kao što se i očekivalo, izraelska vlada je žestoko reagirala. Premijer Benjamin Netanyahu je upozorio da će tekst, postane li konačan do 30. lipnja, biti "velika opasnost" za svijet i da bi mogao "ugroziti samu opstojnost izraelske države". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter