Obama brani sporazum s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je rekao da će sporazum postignut s Iranom dati Teheranu vremena da uvjeri međunarodnu zajednicu u ozbiljnost namjera da ograniči svoj nuklearni program na civilnu svrhu.

Iran i skupina 5+1 (Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) zaključile su 24. studenoga u Ženevi šestomjesečni dogovor kojim se ograničavaju nuklearne djelatnosti Teherana u zamjenu za djelomično ukidanje zapadnih sankcija.

Izrael vjeruje da je bilo kakvo ublažavanje sankcija nije dobro, a izraelski je premijer Benjamin Netanyahu nazvao sporazum iz Ženeve "povijesnom greškom".

Obama je u govoru na forumu koji je organizirao Haim Saban, veliki politički donator, rekao da se s vremena na vrijeme "taktički jako razilazi" s Netanyahuom. On je naglasio da će privremeni sporazum dobiti vremena za ugovaranje dugoročnijeg sporazuma o ograničavanju iranskih nuklearnih ambicija.

Obama je ocijenio da je neralno vjerovati da će Iran potpuno obustaviti svoj nuklearni program samo na temelju ojačavanja sankcija a bez diplomatskih napora.  (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter