Obama bi, kao Monti i Hollande, poticao rast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama obecao je u subotu na summitu G8 da ce zajedno s Europom raditi na planu koji uskladuje gospodarski rast i smanjenje duga, u vrijeme kada svjetski celnici pokušavaju sprijeciti da pogoršanje europske dužnicke krize destabilizira globalno gospodarstvo.

U šumovitom Camp Davidu, smještenom u planinama Catoctin u americkoj saveznoj državi Maryland, Obama i celnici ostalih gospodarskih sila traže nacin da smire financijska tržišta nakon što je zabrinutost zbog problema španjolskog bankarskog sustava i moguceg izlaska Grcke iz eurozone snizila cijene dionica na najnižu ovogodišnju razinu.

Obama je otvorio jutarnje zasjedanje o globalnoj ekonomiji obecavši da ce tražiti nacine za ostvarivanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta te rješavanje problema koji muce Europu.

"Svi smo apsolutno predani tome da osiguramo da i rast i stabilnost, kao i fiskalna disciplina, postanu dijelovi sveobuhvatnog plana kojemu je cilj postici prosperitet za naše gradane kakav svi priželjkujemo", istaknuo je Obama.
Nakon jutarnjeg susreta s Obamom, britanski premijer David Cameron rekao je da je osjetio "rastucu svijest o potrebi hitnih akcija" za rješavanje krize eurozone.

Govoreci o krizi eurozone, Cameron je kazao da "ono što se sada traži jest osjecaj za hitnost i potom jasne akcije za jacanje banaka, snažni planovi za smanjenje deficita, snažno upravljanje i snažni planovi za nepredvidene situacije koje bi se mogle dogoditi".

Celnici EU-a isticali su kako ce biti cvrsti u zaštiti svojih banaka, nakon vijesti da bi loši zajmovi španjolskih banaka mogli baciti na koljena cetvrto najjace gospodarstvo eurozone.

"Ucinit cemo sve što je potrebno da bi osigurali financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy.

Ranije je francuski predsjednik Francois Hollande predložio da se u španjolske banke "ubrizga" novac iz europskih fondova, cime bi se ubrzale stabilizacijske mjere EU-a.

Ravnoteža izmedu gospodarskog rasta i smanjenja javnog duga stezanjem fiskalnog remena kljucni je dio svih rasprava na summitu G8. Obama se prikljucio talijanskom premijeru Mariju Montiju i novome francuskom predsjedniku u stavljanju veceg naglaska na rast. To pojacanom pritisku izlaže njemacku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže za fiskalnu štednju kao glavni instrument smanjenja javnoga duga koji opterecuje europska gospodarstva. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter