Obama: Besmisleno uspoređivati Kosovo i Krim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je u utorak analogiju između Kosova i Krima koju je spominjala Moskva kako bi opravdala referendum o pripojenju poluotoka Rusiji, ocjenjujući da takva usporedba nema nikakvog smisla.

"Kada čujem usporedbe s Kosovom gdje je tisuće osoba masakrirala njihova vlada, to je usporedba koja nema apsolutno nikakvog smisla", rekao je Obama na konferenciji za novinare po završetku summita o nuklearnoj sigurnosti u Den Haagu, prenosi AFP.

Obama je nazvao Rusiju "regionalnom silom", ali njezine akcije u Ukrajini nisu bile dokaz snage već znak slabosti, kazao je. "Rusija je regionalna sila koja prijeti nekima od svojih prvih susjeda, ne zbog snage nego zbog slabosti", kazao je američki predsjednik. "Mi imamo znatan utjecaj na naše susjede, ali generalno nemamo potrebe izvršiti invaziju kako bi s njima imali snažne odnose suradnje", nastavio je Obama. Činjenica da je Rusija osjetila potrebu da pribjegne sili i krši međunarodni zakon znak je manjeg utjecaja, a ne rastućeg utjecaja.

Obama je potvrdio da SAD u suradnji s Europljanima priprema ekonomske sankcije u sektorima poput energetike, financija, prodaje oružja i trgovine. Naglasio je da ruska aneksija Krima nije "gotova stvar" budući da ju ne priznaje međunarodna zajednica.

Dodao je da je Washington zabrinut zbog nastavka ruskih pretenzija na ukrajinski teritorij. "Na Rusiji je da djeluje odgovorno i pokaže da je spremna uskladiti se s međunarodnim normama i ... ako to ne učini, to će je koštati", rekao je. Dodao je da Rusija nije glavna prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti odnosno da je više zabrinut oko mogućnosti da nuklearna bomba eksplodira na Manhattanu. Rekao je također da Sjedinjene Države trebaju natrag zadobiti povjerenje vlada i građana, nakon otkrića o američkom špijuniranju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter