OB Pula: Čekanje na ultrazvuk štitnjače 9 mjeseci

Opća bolnica Pula (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Opća bolnica Pula (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

U pulskoj Općoj bolnici i dalje se najduže čeka na ultrazvuk štitnjače - devet mjeseci, dok na pregled u ambulanti za hipertenziju treba čekati do pola godine. Na neurološki i urološki pregled pacijenti čekaju pet mjeseci, a na red kod dermatologa i na fizikalnu terapiju doći će za četiri mjeseca, rekla je na konferenciji za novinare glavna sestra pulske bolnice Mira Benčić.

Naglasila je da se sve radiološke pretrage rješavaju unutar mjesec dana, dok na ultrazvuk abdomena treba pričekati mjesec i pol.  Razlog tako dugim listama čekanja je i veliki neodaziv pacijenata na preglede, tvrdi voditeljica Djelatnosti za unutarnje bolesti dr. Irena Hrstić.

- Postoji mogućnost e-naručivanja i doista imamo jako velik broj upisa, no istovremeno imamo i do 30 posto nedolazaka pacijenata u sklopu interne. Kada vam netko ne dođe na pregled kod kardiologa ili u ambulantu za hipertenziju, možemo pozvati drugog na listi, ali kada je netko upisan za kolonoskopiju to je nemoguće jer se uređaj ne može očistiti u roku od sat vremena.

Zbog toga ćemo s obiteljskim liječnicima razmjenjivati izvješća o pacijentima koji se ne odazivaju, da bi se vidjeli razlozi, veli dr. Hrstić. Naglasila je da nema nikakvih sankcija za one koji se nisu odazvali na ugovoreni specijalistički pregled pa se postavlja pitanje je li tim pacijentima pregled uopće i potreban.

- Osim što pacijenti imaju prava, imaju i obaveze. Uvijek ima onih koji čekaju i treba samo dva-tri dana ranije javiti ako nećete doći, rekla je dr. Hrstić.

Govoreći o novitetima, naglasila je da su uspjeli na dva mjeseca od proizvođača posuditi uređaj Fibroscan za praćenje kronične bolesti jetara.

Ravnatelj bolnice Lems Jerin izvijestio je o projektu  "Love your heart" koji su pokrenuli zajedno s Istarskom županijom, a cilj je prevencija kardiovaskularnih bolesti. To je, veli on, prvi projekt za koji se traže sredstva iz EU-fondova, a putem njega nabavila bi se vrijedna oprema - kardiovaskularni ultrazvuk, EKG, holteri, ergometri i defibrilatori.

Oformljeni novi timovi za onkološke bolesnike

U sklopu bolnice odnedavno funkcioniraju novi onkološki timovi pa uz dosadašnji tim za rak debelog crijeva postoje i timovi za karcinom dojke, melanom i karcionom pluća. Oformljena je i ambulanta za elektrostimulatore, odnosno srčane stimulatore. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter